Movem Tortosa recorda que l'Ajuntament va aprovar el 2014 crear un pla d'habitatge que no s'ha aplicat

El principal grup de l'oposició recorda que durant el 2017 només es van atorgar 17.000 euros en ajudes per a la rehabilitació

Els regidors de Movem Tortosa en rosa de premsa.
Els regidors de Movem Tortosa en rosa de premsa. | Cedida
Redacció
17 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 10:40h
El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, assegura que “cal fer més polítiques de rehabilitació a la ciutat i que les actuals subvencions són totalment insuficients”, després que este diumenge s’enfondressen dos cases al nucli antic de la ciutat. Jordan recorda que l’any 2017 es van atorgar només 17.000 euros per a este concepte “la qual cosa és evident que no serveix de gaire en una ciutat on hi ha centenars de cases en un estat de degradació”.

El líder del principal grup de l’oposició al ple tortosí reclama “més iniciativa i lideratge per part de l’Ajuntament, que no ha d’esperar que els propietaris vagen sinó que han d’anar a buscar-los perquè rehabiliten les cases oferint unes subvencions més quantioses i millor gestionades ja que moltes de les famílies que viuen en estes cases són molt humils i amb prou feines arriben a final de mes”. Així, Jordan ha titllat que moltes de les cases es podrien definir com “infrahabitatge” a part de totes les que estan desocupades.

Movem Tortosa recorda que el 2014 es va aprovar una proposta del seu grup on es va acordar la realització immediata d’un pla local d’habitatge, el qual, ara per ara, no s’ha realitzat. “És evident que no s’estan fent bé les coses, ho diuen els fets, el moviment veïnal i el govern de Roigé i ERC no ha complit en desenvolupar un pla que s’hauria d´haver fet el 2014”, ha etzibat Jordan.

Per això, Movem tornarà a portar al ple de novembre una moció on es reclamarà altre cop la realització d’este pla, però també s’afegirà la demanda de la creació de la regidoria d’habitatge perquè hi haja un impuls polític en un dels principals problemes que té la ciutat en aquests moments. De fet, Jordan ha remarcat que “el problema de l’habitatge no  és només social, sinó també d’imatge de Tortosa, que perjudica el comerç i el turisme ja que no és agradable passejar-se per carrers on les cases cauen i estan en mal estat”.

Masoveria urbana
Finalment, des de Movem Tortosa, també s’ha posat èmfasi en buscar fórmules que possibilitin que els joves tornin a viure al nucli antic i centre de la ciutat amb polítiques com les de la masoveria urbana, previstes en la llei catalana seguint models europeus. Esta és una fórmula on els propietaris de cases desocupades i en mal estat les cedeixen gratuïtament durant uns anys a persones que les rehabiliten i  poden viure-hi gratuïtament fins el temps que s’hagi pactat. Tothom en surt guanyant: els propietaris que recuperen les cases rehabilitades, els joves que poden viure amb una despesa més econòmica i la ciutat perquè recupera vitalitat en uns barris que necessiten més teixit social.