Apareixen pintades en un dels espais històrics de la Batalla de l’Ebre

L'acció ha sigut reivindicada per l’organització juvenil d'esquerres Arran

Una de les pintades a la creu del monument de Quatre Camins, a Villalba dels Arcs.
Una de les pintades a la creu del monument de Quatre Camins, a Villalba dels Arcs. | Cedida
Redacció
15 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 20:38h
El monument de Quatre Camins, a Villalba dels Arcs, un antic camp de batalla del segle XX, ha aparegut este matí amb diverses pintades.

Unes hores després, l’organització juvenil de l’esquerra independentista Arran, n’ha reivindicat l’autoria:
Per altra banda des de la Xarxa d’Espais Històrics sobre la Batalla de l’Ebre, han publicat per xarxes socials el següent comunicat: “Lamentem haver de sumar una nova agressió al patrimoni de la memòria de la Batalla de l'Ebre. Siguin qui en siguin els autors, res no justifica aquests actes. No hi ha una sola memòria, n'hi ha moltes i cal que totes siguin respectades. Continuarem treballant per fer-ho possible.”

Per la seva part, el coordinador tècnic del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, David Tormo, ha assenyalat que ja han fet la corresponent denúncia als Mossos d’Esquadra i que “tornaran a restablir l’espai tan prompte com els sigui possible”. Tormo també recorda que abans de la inauguració del monument de Quatre Camins, actiu des del febrer del 2017, també van pintar les diferents infraestructures, que vuit mesos després van poder netejar.

El monument, actualment museïtzat, assenyala amb monòlits el nom dels soldats caiguts, en el recorregut dels 250 metres que separava el Terç de Montserrat, del bàndol franquista, dels soldats republicans. També hi ha una gran creu catòlica dedicada a totes les víctimes de la batalla.

El 19 d’agost del 1938, els franquistes havien decidit no atacar la posició republicana. Però per motius desconeguts, el Terç de Montserrat va decidir tirar endavant l’ofensiva en solitari. El Terç va assaltar la posició republicana de Punta Targa, situada a la cruïlla de les carreteres de Villalba dels Arcs, Corbera d’Ebre, la Fatarella i Gandesa. Els republicans van defensar aferrissadament la seva posició i la unitat de requetès va quedar pràcticament desfeta.