La CUP reclama a ERC la convocatòria de la comissió parlamentària del 'cas Castor'

La instrucció del cas continua als jutjats de Vinaròs i a l'octubre s'ha citat perits d'Enagas i Escal UGS

Maria Sirvent i Joan Ferrando davant la planta terrestre del Castor.
Maria Sirvent i Joan Ferrando davant la planta terrestre del Castor. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
21 de setembre del 2018
Actualitzat el 22 de setembre a les 11:34h
La diputada de la CUP, Maria Sirvent, ha reclamat este divendres a ERC la convocatòria de la comissió del cas Castor. El Parlament en va aprovar la creació d’esta comissió el 6 de juny passat, impulsada conjuntament per Junts per Catalunya, ERC, Catalunya en Comú-Podem i la CUP, i amb el suport Cs, PSC i PP. Des d’aleshores, però, encara no se n’ha fet la primera convocatòria.

“ERC que és qui té la competència de convocar esta comissió, l’hauria de convocar al més aviat possible. Ens havíem citat per veure’ns dilluns i, finalment, no ha estat així”, ha lamentat Sirvent.

Sirvent ha reconegut que les comissions parlamentàries tenen “un marge d’actuació limitat”, però “són un pol de batalla més, on entenem que hi hem de ser”. Segons Srivent, la comissió hauria de “citar a totes les persones que puguen aportar llum a la situació”. “Hem de demanar també responsabilitats a totes les persones que han protagonitzat esta estafa, han enganyat la ciutadania i han trinxat el territori i que no han respost en cap moment per esta situació”.

La cupaire ha comparegut este migdia davant del magatzem terrestre de la planta Castor, al terme municipal de Vinaròs (Baix Maestrat, Castelló) i molt a prop dels municipis catalans d’Alcanar i Ulldecona. Ho fa fet juntament amb Joan Ferrando, membre de l’Associació d’Afectats per la Plataforma Castor (Aplaca).

“Vam constituir l’Associació Afectats per la Plataforma Castor per poder-nos personar en la causa oberta pel jutjat d’instrucció número 4 de Vinaròs”, ha exposat Ferrando. Actualment, l’Aplaca representa uns 300 afectats. La instrucció del cas, iniciada l’octubre 2015 continua encara a dia d’avui. A l’octubre s’ha citat a perits d’Escal UGS, empresa consecionària i d’Enagas, companyia gestora, amb la intenció d’esbrinar quins cabals de gas es van injectar al magatzem submarí entre el 12 i 13 de setembre de 2013.

“No tenim esperances en el resultat del judici. Siga quin siga el resultat, continuarem la causa per la via civil. Tenim previst presentar una denúncia per reclamar indemnitzacions. Ja que l’empresa ha rebut una gran indemnització, la gent del territori també demanem que es faça justícia”, ha recalcat Ferrando.

El projecte Castor va provocar un miler de terratrèmols a les comarques de l'Ebre i al Maestrat i ha costat més de 1.350 milions d'euros en indemnitzacions.  
 

La CUP vol reclamar responsabilitats a tots els càrrecs implicats en el Castor. Foto: Sofia Cabanes