La Festa del Riu de Móra d'Ebre, inscrita al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya

És la primera festa inclosa al catàleg que té com a eix conductor el riu Ebre

Imatge d'arxiu de la Festa del Riu de Móra d'Ebre.
Imatge d'arxiu de la Festa del Riu de Móra d'Ebre. | Cedida
Redacció
04 de setembre del 2018
Actualitzat a les 10:06h
La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat ha inclòs la Festa del Riu de Móra d'Ebre al 'Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya', un registre on s'inscriuen les festes, manifestacions i celebracions comunitàries, així com els elements festius amb vigència arreu de Catalunya, amb l'objectiu de preservar-los, difondre'ls i protegir-los. La inclusió al catàleg significa un reconeixement cap a la Festa del Riu i, a la vegada, implica un nivell més elevat de protecció cap als elements festius avalats per la seua tradicionalitat. 

L'any 2015 es va iniciar el procés per a aconseguir la inclusió al catàleg esmentat de la Festa del Riu morenca. Este esdeveniment se celebra tradicionalment al mes d'agost, concretament el dissabte de Festa Major de la població, amb un programa molt concret que inclou el nomenament del Daliner d'Honor; la cercavila d'honor, amb la participació de les autoritats i els tocadors de corn; els sirgadors; les pubilles i els hereus, i la parella de gegants anomenada 'Els Sirgadors'. En el decurs de la festa també es porta a terme el concurs de sirgadors i les tradicionals curses de muletes, una exhibició de natació creuant el riu Ebre i el llançament de síndries i melons al riu. Tant el públic assistent com els participants porten el vestit clàssic de sirgador, format pel mocador tradicional de sirgador i la camisa blanca, fent que la festa sigui més lluïda.

Des de l'Ajuntament de Móra d'Ebre s'ha valorat molt positivament la inclusió al  'Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya' de la Festa del Riu, ja que representa un aval a la tradicionalitat d'aquesta celebració i un reconeixement de la seua antiguitat. Cal destacar que és la primera festa inclosa al catàleg que té com a eix conductor el riu Ebre.