Móra la Nova s'adapta amb normalitat a l'episodi de lleugera contaminació de l'aigua d'aixeta

Els veïns s'abastixen sense cues en cinc cisternes repartides pel poble mentre el consistori insistix que el risc per a la salut és mínim

Un operari de la Brigada Municipal de Móra la Nova omplint una cisterna del camió dipòsit ubicat al pavelló.
Un operari de la Brigada Municipal de Móra la Nova omplint una cisterna del camió dipòsit ubicat al pavelló. | ACN
Redacció
28 de juny del 2018
Actualitzat a les 18:56h
Els habitants de Móra la Nova tenen restringit, des d'este dimecres, l'ús d'aigua de l'aixeta perquè si ha detectat traces d'un plaguicida. Els veïns s'apropen amb "civisme " i tranquil·litat a les cisternes que s'han distribuït per diferents punts del municipi, on poden omplir garrafes i ampolles de forma gratuïta. En canvi, sí que s'ha percebut cert nerviosisme i molts dubtes per saber què fer en qüestions quotidianes com netejar aliments o mascotes o banyar-se a la piscina. L'alcalde Francesc Moliné insistix que la limitació d'ús d'aigua de l'aixeta es limita a beure o cuinar perquè el risc és mínim. Moliné ha assenyalat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) marca un llindar mil vegades superior al de Salut en la presència a l'aigua d'este plaguicida, que només s'ha superat en 0,02 micrograms per litre. "Per tant és una dada per relativitzar la gravetat del succés", ha demanat l'alcalde.

Este divendres, l'Ajuntament de Móra la Nova començarà a instal·lar els dos filtres de carbó actiu, portàtils i de lloguer, amb què es preveu resoldre provisionalment la situació de contaminació del pou on s'abastix el municipi d'aigua d'aixeta. El consistori no descarta instal·lar filtres d'este tipus "de forma estable", però la solució requerix la redacció d'un projecte i una licitació i per tant, calia una solució provisional per acabar amb l'episodi actual. 

L'alcalde Francesc Moliné ha apuntat que no es pot tindre garanties absolutes que la restricció de consumir aigua de l'aixeta s'hagués pogut evitar si ja estès construït el pou complementari que preveu el pla de restitució de la descontaminació del pantà de Flix. De fet, estes obres que Acuamed s'havia compromès a executar, d'una vegada per totes, amb la darrera fase de neteja de l'embassament, ara tornen a estar aturades pel canvi de govern a Espanya. "Si hagués estat fet no podem garantir que el pou no tingués el mateix problema però tens la possibilitat de jugar amb altres captacions d'aigua", ha defensat Moliné. 

De fet, la filtració del plaguicida, que s'usa com herbicida a la vinya, és molt difícil d'evitar i l'alcalde ha recordat que, en estes dates, és habitual que les analítiques en detecten pics, tot i que és la primera vegada que s'ha hagut de situar el municipi en alerta sanitària i la plujosa primavera hi pot tenir relació. La beta d'aigua de la qual s'abastix Móra la Nova no prové del riu Ebre, sinó molt probablement del riu Siurana, i recull les filtracions de tota la zona sud del Priorat on hi ha molt cultiu de vinya. "Caldria establir protocols per aconsellar com fer servir este plaguicida però és un procés lent", ha demanat el batlle. "Hauríem de ser curosos i fer una reflexió perquè al final, el món occidental tenim massa pressa per conrear però això té un impacte mediambiental important", ha afegit. 

Aigua en cisternes
De moment, fins que no es diluïsca l'aigua del dipòsit municipal durant el cap de setmana i fins que les analítiques d'Aigües de Catalunya i Salut donen el vistiplau previsiblement la setmana que ve, l'Ajuntament de Móra la Nova distribuïx gratuïtament aigua amb cisternes. De moment hi ha cinc punts habilitats, distribuïts tenint en compte la dispersió geogràfica de la població, i per poder arribar sobretot en zones on viu la gent gran i amb menys disposició per desplaçar-se. "El repartiment anirà canviant si cal en funció demandes, la gent ve de forma gradual, amb civisme. Molts la compren i no hi ha cues. Agrair, per tant, el civisme i la tranquil·litat de la població", ha dit Moliné.