Un capellà tortosí, home de confiança del papa Francesc per investigar la pedofília

Jordi Bertomeu, home de confiança del Vaticà per investigar l'escandalós 'cas Barros' a Xile, és vicari judicial de la Diòcesi de Tortosa

El tortosí Jordi Bertomeu, vicari judicial del bisbat de Tortosa i prelat d'honor del papa Francesc.
El tortosí Jordi Bertomeu, vicari judicial del bisbat de Tortosa i prelat d'honor del papa Francesc. | Bisbat
Redacció
28 de maig del 2018
Actualitzat el 29 de maig a les 10:24h
Ha saltat definitivament a l’arena mediàtica, però fins fa poques setmanes, exercia un rol a l’ombra que havia mantingut la seua identitat pràcticament desconeguda fora dels cercles vaticans propers al Papa Francesc i fora també del bisbat de Tortosa on és vicari judicial. En les últimes setmanes, han proliferat les veus que informen del destacat paper que este home “misteriós”, com el titllen alguns mitjans internacionals, està exercint en una de les investigacions sobre pedofília més important que envolten la cúria eclesiàstica. Ell és el capellà tortosí Jordi Bertomeu, que el 27 d’abril passat va ser nomenat pel papa Francesc prelat d’honor de Sa Santedat, una designació que havia estat eliminada pel mateix Bergoglio l’any 2014 per als capellans menors de 65 anys, però que en esta ocasió s’ha saltat “excepcionalment” com a reconeixement a la labor del tortosí.

S’evidenciava així el beneplàcid cap a qui s’apunta com a home de confiança del Papa en un tema tan escabrós i escandalós com és la pedofília o l’abús sexual a menors, en este cas perpetrat pels representants eclesiàstics. De fet, Bertomeu, de 49 anys, ja feia temps que estava designat per acompanyar a Xile, en qualitat de notari, l’emisari pontifici i arquebisbe de Malta, Charles Scicluna, per recollir testimonis sobre el cas del bisbe d’Osorno Juan Barros, acusat d’encobrir els abusos sexuals contra menors comesos als anys 80 i 90 pel sacerdot Fernando Karadima. La visita del Papa a Xile a principi d’any va refermar la polèmica, arran de les manifestacions i les denúncies efectuades per les víctimes.

Davant la sobtada indisposició de Charles Scicluna, operat d'urgència al febrer arran d'una afecció a la vesícula, el papa Francesc va traslladar Jordi Bertomeu l’encàrrec de rebre i escoltar les víctimes dels abusos. L’honestedat, capacitat de treball i el bon tarannà i tracte amb les víctimes són algunes de les qualitats que destaquen del tortosí alguns mitjans xilens, fins al punt que fonts eclesiàstiques del país sud-americà van apuntar que podria ser nomenat bisbe, atenent el suggeirment de la Comunitat de Laics i Laiques d’Osorno.

Jordi Bertomeu va nàixer a Tortosa l’any 1968. Després d’efectuar estudis de dret a la Universitat Central de Barcelona, va ingressar al Seminari de Tortosa, on va aconseguir el batxillerat en teologia. El 1995 va ser ordenat prevere. És doctor en dret canònic per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. Des del 2002 és vicari judicial de la Diòcesi de Tortosa i professor de dret canònic de l’Institut Superior de Ciències Religioses. El 2012 va ser nomenat oficial de la Secció Disciplinar de la Congregació per a la Doctrina de la Fe.