Nou pas endavant per a la configuració d'una regió del coneixement a la Catalunya Sud

La Diputació de Tarragona i la URV busquen la implicació d'experts per tancar un projecte "polític" de reordenació de competències al qual el Parlament haurà de donar-hi el vistiplau

Redacció
21 de maig del 2018
Actualitzat a les 14:01h
La Diputació de Tarragona, en una imatge d'arxiu
La Diputació de Tarragona, en una imatge d'arxiu | S.Berbís

La iniciativa que reivindica el camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre com a Regió del Coneixement Catalunya Sud avança amb un nou pas endavant i es presenta a la societat. Liderat per la Diputació de Tarragona i la URV, el projecte, vol eixamplar-se amb la visió d'experts i es faran diverses reunions per recollir totes les veus.

Des de la Universitat es reconeix que el projecte té més caire "polític" que no pas del coneixement, ja que implica que el territori camini sol com a regió pròpia -si bé no s'entra de forma estricta en els límits geogràfics-, en una reordenació de competències que ha de passar pel Parlament de Catalunya. La URV sosté que Catalunya és "massa gran" per a mantenir-se com una única regió del coneixement i que, en este sentit, el país perd "eficiència".

De fet, aquest plantejament, que es va començar a bastir l'any passat a través d'un acord marc entre administracions i món universitari, ja s'està estenent a altres regions universitàries. L'objectiu és que el projecte es pugui presentar públicament a principis d'any vinent.

El projecte Catalunya Sud: Regió del Coneixement fonamenta la necessitat que Catalunya desenvolupi una política regional interna pròpia, amb un sistema de presa de decisions d’àmbit regional sobre planificació i desenvolupament, del qual formaria part el corresponent a les comarques meridionals.