Tanquen les granges d'engreix d'orada i llobarro de l'Ametlla de Mar

Després de 25 anys la concessió ha vençut i la Generalitat no l'ha renovada perquè les granges es troben en territori protegit | El desmantellament de les instal•lacions significarà l'acomiadament de tota la plantilla, formada per una quarantena de treballadors

L'empresa  ha presentat un nou projecte de piscifactoria situada a 2,5 milles de la ubicació actual, que està pendent d'aprovació
L'empresa ha presentat un nou projecte de piscifactoria situada a 2,5 milles de la ubicació actual, que està pendent d'aprovació | Cedida
Redacció
15 de maig del 2018
Actualitzat a les 19:13h
Després de 25 anys d’activitat, la Generalitat no ha renovat el permís d’explotació a l’empresa Aqüicultura Els Alfacs (grup Invermar) per mantindre l’activitat a les granges d’engreix que té ubicades davant la costa de l’Ametlla de Mar. La raó és que estes granges es troben  dins d’una zona de protecció mediambiental, la Xarxa Natura 2000. Això ha provocat el cessament definitiu de l’activitat i l’acomiadament de la plantilla. Ara l’empresa pretén crear una nova granja d’aqüicultura 2,5 milles endins.

Segons ha explicat Agustí Cruelles, cap de producció de l’empresa Aqüicultura els Alfacs, “es va acabar el termini de la concessió i l’Administració ha dit que ja no podíem seguir i l’empresa està obligada a desmantellar les actuals instal·lacions sobretot pel tema mediambiental, perquè estan dins el pla natura 2000 i en zona d’afectació a les praderies de posidònia”.
Amb tot,  l’empresa ha fet un acomiadament de col·lectiu d’una quarantena de treballadors, tant dels qui treballaven a les granges caleres com a la sala d'envasar, situada a Les Cases d’Alcanar.

“L'empresa va plantejar el solapament de la producció amb un projecte nou més afora i fer una migració, però no es va dixar perquè la concessió ja està extingida. Teniem plantejat un ERO temporal, però com de moment no hi ha termini per disposar d’una nova concessió, un cop acabem de desmuntar sortirem tots els treballadors”, ha explicat Cruelles.

Segons els plans de l'empresa, l’activitat d’engreix d’orada i llobarro podria tornar en les pròxims mesos a la costa calera. El grup Invermar ha presentat un nou projecte de granges situades a 2,5 milles de la ubicació actual. La nova piscifactoria, que està pendent de l’aprovació per part de l’Administració, també produiria mol·luscos i grans algues.

“El nou projecte és per a vàries espècies, fins i tot macroalgues i musclos, de manera que es puga complementar i econòmicament puga sortir millor, i esperem que es puga dur a terme en un termini curt perquè si no els cicles de producció se’n van a dos anys vista i els inversors perdrien interès”, ha apuntat.