Els Agents Rurals i el GEPIF actuen per rebaixar el potencial de combustió del borrissol dels xops a la riba de l'Ebre

L'acció per prevenir incendis, provada amb èxit en zones com el Segre, consistix en remullar les "catifes" de cotó que acaben omplint els boscos de ribera

Una catifa de borrissol de xops i aubes a la riba de l'Ebre a Aldover, amb el camió del GEPIF remullant la zona al fons
Una catifa de borrissol de xops i aubes a la riba de l'Ebre a Aldover, amb el camió del GEPIF remullant la zona al fons | ACN
ACN
15 de maig del 2018
Actualitzat a les 16:01h
Terres de l'Ebre una iniciativa per a la prevenció d'incendis als boscos de ribera de l'Ebre on s'acumula, durant la primavera, el borrissol que solten els xops i els aubes (espècie molt comú a la riba de l'Ebre) i que té un alt potencial de combustió. L'acció consistix en remullar les zones on s'ha acumulat el cotó que desprenen estos arbres, on es creen catifes d'estos borrissol que "crema amb molta facilitat". Com ha explicat el cap dels Agents Rurals a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia, un cop banyat, el cotó queda aixafat i més compacte i "les possibilitats que s'encenga són molt menors". Enguany, la riuada de l'Ebre, els vents i la mica de pluja que ha caigut en els darrers dies, ha fet que la primera campanya que es fa al territori siga atòpica perquè estos factors han netejat aquest cotó i s'ha reduït el risc d'estos incendis.

En els darrers cinc anys la crema d'este borrissol ha provocat una dotzena d'incendis a les Terres de l'Ebre. No han estat focs que hagen afectat grans superfícies però tenen un risc afegit i és que es produixen molt a prop de zones habitades, a part de valor natural que té el bosc de ribera de l'Ebre. Per això les actuacions d'aquesta nova campanya es fan, per exemple, en zones com la platja fluvial de la Xinxina, a Tortosa, a tocar del barri de Remolins i del Campus universitari de la URV, o la zona del camp de futbol d'Aldover, entre d'altres. 

En esta època de l'any, durant la primavera, els xops i aubes espargixen les seues llavors protegides per una espècie de cotó, de borrissol, que surt volant i s'acumula al terra i crea unes catifes per tot el bosc que s'encenen amb molta facilitat. "Qualsevol espurna o cigarreta, o qualsevol cosa, pot provocar un incendi i esta és una mesura de prevenció que intenta evitar este tipus de focs en els llocs on hi ha aglomeració de visitants, de gent," ha explica Garcia. En els dies previs, els Agents Rurals han resseguit els marges dels riu, identificant llocs propers al pobles o zones habituals de pescadors, i on s'ha detectat més acumulació d'este combustible, una unitat del GEPIF amb un camió d'aigua es remulla. 

És el primer any que la campanya s'implanta a les Terres de l'Ebre, després de proves pilot a Lleida i la Catalunya Central. L'estrena es fa en un "any atípic" perquè la crescuda del riu Ebre, que va inundar part dels marges ha reduït el problema, així com el vent i la mica de pluja dels darrers dies que també hi ha contribuït. "Podem dir que és un any amb poc risc però preveiem que la continuarem fent en els propers anys", ha assegurat el cap del Agents Rurals a les Terres de l'Ebre. 

Vigilància extrema de cremes controlades per l'alt risc d'incendi 

Els Agents Rurals han aprofitat per demanar "màxima precaució", sobretot als pagesos, en plena campanya de crema de restes agrícoles perquè el territori és l'únic de Catalunya amb un elevat risc d'incendi, per les pluges escasses, la sequera acumulada i el vent. Miquel Àngel Garcia ha insistit en reclamar que es compleixin escrupolosament les mesures de prevenció que marquen les autoritzacions per fer foc. De fet, la investigació que els Agents Rurals estan duent a terme apunta que el darrer incendi al territori, que va afectar 4.500 metres quadrats de vegetació forestal a Batea (a la Terra Alta), va ser "molt probablement" a causa de la crema de restes agrícoles. 

El cap dels Agents Rurals a les Terres de l'Ebre també ha assenyalat que hi ha zones del Baix Ebre i del Montsià on no ha plogut ni la meitat de la mitjana climàtica de pluja dels darrers anys i malgrat estar en plena primavera, hi ha molta vegetació, per exemple a la serra del Montsià, sobretot matoll, que està molt sec quan hauria d'estar verd i florint. "La vegetació amb arrels més superficials està patint moltíssim. Qualsevol incendi que es produís allí, tot i la època de l'any en què estem, podria tenir conseqüències molt importants", ha lamentat Garcia.