La senienca Victòria Almuni, Creu de Sant Jordi 2018 proposada pel Govern a l'exili

Entre les 18 persones i 18 entitats escollides per Puigdemont i els consellers cessats hi ha també la priorativa Roser Vernet

Doctora en Història de l'Art, la senienca Victòria Almuni és professora i activista cultural.
Doctora en Història de l'Art, la senienca Victòria Almuni és professora i activista cultural. | IRMU
Redacció
13 de maig del 2018
Actualitzat a les 9:18h
El Govern a l'exili ha proposat atorgar la Creu de Sant Jordi a 18 persones i 18 entitats que s'han destacat per la promoció i cura de la identitat de Catalunya en el pla cívic i cultural. Puigdemont i els consellers cessats consideren que "és especialment necessari aquest reconeixement en el context de regressió democràtica i de drets fonamentals que viu el país".

Entre els guardonats d'enguany destaquen entitats com Proactiva Open Arms, la Fundació Alzheimer Catalunya, l'Associació de Bombers Voluntaris de la Generalitat a Puigcerdà o el Cercle Filatèlic i Numismàtic de Ripoll, a banda de personalitats com la monja dominica Lucía Caram, l'historiador i president de la Comissió per la Dignitat Josep Cruanyes, l'activista cultural Nemesi Solà o la professora senienca Victòria Almuni,. Nascuda al 1962 a La Sénia, Almuni s'ha dedicat a la investigació en temes històrics i arquitectònics de les Terres de l'Ebre i del nord del País Valencià. Doctora en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona, la seua recerca s'ha centrat en l'estudi de diversos monuments i edificis rellevants de les comarques compreses a la diòcesi de Tortosa, com és el cas de la catedral de Tortosa. Ha estat professora d'institut i és professora associada del Departament d'Història i Història de l'Art de la Universitat Rovira i Virgili (Didàctica de les ciències socials).

La senienca ha expressat el seu agraïment al reconeixement que comporta haver estat proposada per rebre la Creu de Sant Jordi:
  Una altra de les persones proposades enguany estretament vinculada a les Terres de l'Ebre és la prioratina Roser Vernet Anguera, filòloga i activista social compromesa amb el territori, implicada també en la lluita en defensa de l'Ebre, i contra les amenaces mediambientals que ha patit tant l'Ebre com el Priorat.  

Les Creus de Sant Jordi es van crear l'any 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que han prestat serveis destacats al país i les persones, i representa el màxim reconeixement per part de la Generalitat.

Les altres personalitats que el Govern a l'exili proposa per a les Creus de Sant Jordi són Eduard Admetlla, Francesc (Xicu) Anoro Zuferri, Tomàs Barris Ballestí, Lourdes Benería Farré, els Germans Joan i Martí Castells Badia, M. Assumpció Malagarriga Rovira, Santiago Marré Burcet, Carme Mayol Fernández, Leonora Milà Romeu, Pepita Pardell Terrade, Josep M. Roset Camps, Jordi Sierra Fabra i Joan Viñas Salas.

Pel que fa a les entitats, són l'Associació Societat Coral "El Vallès", de Ripollet; l'Ateneu de Sant Just Desvern; el Casal Societat La Principal, de Vilafranca del Penedès; la Cooperativa La Colmena, de Santa Coloma de Gramenet; el Cor Claverià l'Aliança, de Lliçà d'Amunt; Marduix, de Sant Esteve de Palautordera; Nits Musicals de Guardiola de Berguedà; l'Orfeó Reusenc; l'Orfeó Sarrienc, Barcelona; la Reial Societat Arqueològica Tarraconense, Tarragona; la Societat Casino "la Unió", de Vidreres; la Societat Cultural i Recreativa "La Cumprativa", de Llorenç del Penedès; la Societat Recreativa El Centre, també de Llorenç del Penedès; i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, de Barcelona.