Les dones ebrenques teixixen aliances «per canviar-ho tot»

La Comissió per la Vaga Feminista del 8 de març reunix gairebé mig miler d'assistents a la concentració reivindicativa, a Tortosa

L'acció simbòlica de teixir una xarxa de complicitats, a la plaça de Barcelona de Tortosa.
L'acció simbòlica de teixir una xarxa de complicitats, a la plaça de Barcelona de Tortosa. | Sílvia Berbís
S. Berbís
08 de març del 2018
Actualitzat a les 20:40h
“Ens aturem per canviar-ho tot”. Entorn a este lema escrit a la base de l’escenari, mig miler de dones, amb el suport d’alguns homes, s’han reunit a la plaça de Barcelona de Tortosa com a acte central de la jornada reivindicativa convocada pel Comissió per la Vaga Feminista del 8 de març (amb els sindicats CATAC-CTS-IAC, CGT i SPEC; amb el suport dels CDR, els col·lectius F de figa i Llibertes i la CUP). Un acte en el qual s’ha denunciat la involució dels drets socials que patixen les dones, l’empobriment, la viòlencia de gènere, les marginacions per raó d’orientació sexual, les exclusions en l’àmbit educatiu, els efectes sobre la salut i la prevalencia dels referents masculins en molts àmbits de l’esfera quotidiana, també en les arts, la cultura i fins i tot l’humor. Les dones, com a acció simbòlica però també com a conjur col·lectiu, han teixit complicitats i aliances en pro del feminisme, i han llegit el manifest de la vaga.

La reclamació d’una perspectiva de gènere en l’àmbit de la salut ha estat una de les reivindicacions que s’han exposat en els parlaments. “Les bretxes salarials, l’empobriment, a violència de gènere i altres problemes que tenen l’arrel en el sistema patriarcal influeixen en la salut de les dones i la resposta del sistema és la medicalització; volem una sanitat enfocada des de la perspectiva de gènere, pública i gratuïta”, han reclamat.
 

Algunes de les dones que han pres la paraula durant la concentració. Foto: S. Berbís


Algunes de les dones que han pres la paraula han exposat la seua experiència personal per convidar a la reflexió sobre situacions de desigualtat que es perpetúen al llarg de la vida. “Jo sóc de les que m’he hagut de medicalitzar per portar una triple jornada, com a filla tenint cura de la mare, com a mare guanyant-me la vida per a que les filles tinguen la seua digna i ara que estic jubilada, reivindico una pensió digna per a totes este dones de la doble i la triple jornada”.

Pel que fa a l’àmbiot educatiu, han demanat zero tolerància cap a les actituds masclistes, una educación que incorpore la perspectiva de gènere i “tots els recursos necessaris per donar la formació que calga per aconseguir els canvis que perseguim”, han demanat.

El dret a viure en plena llibertat sense condicionaments per l’orientació sexual, el respecte a les minories i a les dones migrades, i també la incorporació dels còdigs femenins al món de la cultura, sovint abduïda per referents masculins, han estat també alguns dels arguments exposats.

Abans de cloure l’acte amb la lectura del manifest, les assistents han teixit una xarxa com a acció simbòlica per visualitzar l’aliança a partir de la qual “canviar-ho tot”.
 

Gairebé mig miler d'assistents han acudit a la convocatòria. Foto: S. Berbís