Un projecte per apropar el patrimoni del Consorci del Museu de les TE als sectors socials més vulnerables

El Consorci del Museu de les TE impulsa “Museu inclusiu, un museu per a tots” amb diverses entitats sociosanitàries i ajuntaments del Montsià

Imatge de la presentació del projecte Museu inclusiu, Museu per a tots, este dilluns al matí al Museu de les Terres de l'Ebre
Imatge de la presentació del projecte Museu inclusiu, Museu per a tots, este dilluns al matí al Museu de les Terres de l'Ebre | E.N
Redacció
06 de febrer del 2018
Actualitzat a les 17:17h
El Consorci del Museu de les TE  ha presentat el projecte “Museu inclusiu, un museu per a tots”, que ha tingut lloc este matí a la sala d'actes del Museu de les Terres de l'Ebre. Es tracta d’un projecte integrador, obert a tothom, en el que hi participen catorze entitats sociosanitàries del territori i sis ajuntaments de la comarca del Montsià: Alcanar (Fundació llar Residència Mercè Pla i Associació de la Gent Gran de l’Esplai d’Alcanar); Amposta (Apasa, Centre de dia Fundació Pere Mata, Residència d'Avis Amposta, Residència Fundació Pere Mata), Freginals (Associació de l'Espígol Freginals), Santa Bàrbara (APASA, Associació de Mestresses de casa, Centre Obert); La Ràpita (Centre obert, Persones nouvingudes, Ràpita Endavant, Tallers de memòria) i Godall (pendent de determinar).

En concret, el projecte Museu inclusiu, un museu per a tots engloba dos programes. Per una banda, “Capses de memòria / Capses de natura”, que vol apropar els fons que custodia el museu a diverses entitats de l’àmbit sociosanitari de les Terres de l’Ebre. I, per altra banda, altres de nous, que consistixen en activitats al voltant de les sales d’exposició permanent d’alguns dels centres patrimonials de la xarxa Ebre, Natura & Cultura  i les activitats temporals que s’hi duen a terme a cadascun d’ells.

A més, aquest projecte no només realitza activitats d’integració i inclusió social, sinó també és un programa de formació en el que hi participa l’alumnat del Cicle de Formació de Grau Superior (CFGS) de Guia, Assistència i Informació Turística (GIAT) de l’INS Montsià que estan en Beca de Formació Dual als centres participants. Esta col·laboració entre el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, l’INS Montsià i el Departament d’Ensenyament va començar a principis de l’any 2014, quan la Consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, presentava el conveni mare entre estes entitats que permetia impartir en modalitat de Formació Dual el CFGS de GIAT.

Des de l’any 2014, el Consorci del Museu de les Terres ha acollit, en els diferents centres que gestiona, 58 estades de pràctiques entre Formació en el Centre de Treball (FCT) i Beques de Formació Dual (FP Dual). Les  feines que solen fer els estudiants en pràctiques del cicle de GIAT en estos equipaments estan vinculades a l’atenció al públic, l’acompanyament de grups i usuaris del Servei Educatiu i Turístic (SET), el seguiment i reforç de coordinació i estadística del SET, la prospecció i creació de bases de dades de clients potencials, accions de suport a altres departaments del Museu, i el suport en esdeveniments i activitats puntuals.
 
A la presentació, hi ha participat Adam Tomàs, president del Consorci  del  Museu  de les Terres de l’Ebre i alcalde d’Amposta; Carme Navarro, vicepresidenta del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i presidenta del Consell Comarcal del Montsià; Mari Fandos, coordinadora territorial de Formació Professional DUAL; Gabriel Perles, director de l’INS Montsià; i Àlex Farnós, director  – gerent  del  Consorci  del   Museu   de   les  Terres  de  l’Ebre.

Àlex Farnós ha defensat este projecte com un motor perquè “el patrimoni siga una eina d’inclusió, benestar i salut per a les persones” i ha posat en valor la ampliació tant en activitats com en col·laboracions per a esta nova etapa. Per la seua banda, Carme Navarro ha mostrat la seua satisfacció per la presencia de totes les entitats participants del projecte en la presentació i ha manifestat que és “un exemple d’allò que volem que siga la nostra societat”. Per últim, Adam Tomàs ha recalcat el programa per la seua capacitat d’atenció directa a les persones: “hem tingut la capacitat de crear un projecte que arribe al màxim de llocs possibles i que té també una destinació social, arribant al màxim de gent possible amb dificultats per accedir al coneixement”. “Podem parlar d’un model d’èxit”, ha conclòs.