La família de l'escultor Soriano-Montagut cedix en dipòsit 62 peces a l'Ajuntament d'Amposta

L'alcalde anuncia que dipositaran les escultures al Centre d'Art lo Pati i es compromet a difondre l'obra de l'artista amb diferents accions

Miquel Àngel Soriano-Montagut mostra el relleu del seu pare a les escales de l'Ajuntament d'Amposta que serà recobert amb bronze.
Miquel Àngel Soriano-Montagut mostra el relleu del seu pare a les escales de l'Ajuntament d'Amposta que serà recobert amb bronze. | ACN
ACN
26 de gener del 2018
Actualitzat a les 19:03h
La família de l'escultor Innocenci Soriano-Montagut (1893-1979) ha cedit en dipòsit 62 peces de l'artista a l'Ajuntament d'Amposta. D'acord amb els familiars, es tracta del conjunt d'obres de l'artista ampostí que es conserva en un mateix lloc. Els successors de l'escultor i l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, han signat este divendres al matí el conveni que formalitza la cessió, que té caràcter atemporal. Les obres seran dipositades, per a la seua conservació i manteniment, al Centre d'Art de les Terres de l'Ebre lo Pati, amb la voluntat de poder organitzar, més endavant, diferents exposicions i iniciatives per difondre l'obra d'un dels artistes ampostins més universals. El fill de l'escultor, Miquel Àngel Soriano-Montagut, ha mostrat la seua satisfacció per un acord que dona compliment a la voluntat del seu pare, per qui la ciutat i la seva gent van ser els grans referents en la seua activitat creativa.

"És una història dedicada a les Terres de l'Ebre i a Amposta en particular. Dedicada a la gent d'aquí, que estimava molt, al foment de l'art i la cultura", ha relatat, emocionat, el fill de l'escultor, Miquel Àngel, just després de la signatura del conveni que ha tingut lloc al saló de plens d'Amposta. "Per a nosaltres és una satisfacció que l'obra que ell va fer amb el pensament posat en el seu poble, estigs al seu poble", ha afegit. L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, ha subratllat "l'orgull" que suposa per a la ciutat poder convertir-se en "dipositaris" de les obres "d'una ampostí insigne". En esta línia, ha agraït a la família la "sensibilitat" a l'hora d'entendre que les peces es traslladen a una ciutat que "va portar sempre al cap".

Este llegat, 62 obres en total que formaven la col·lecció familiar, constituïx la part unificada més important de l'obra de l'artista. "Ens comprometem a tindre la tutela, cautela i protecció, però també a fer difusió de l'obra de l'artista ampostí per excel·lència", ha afegit l'alcalde. Això, ha explicat, es traduirà en la preparació de futures exposicions i iniciatives encaminades a donar a conèixer el llegat artístic de Sorino-Montagut. "Forma part del conveni: hem de fer promoció de l'obra i ho farem a partir d'exposicions", ha reblat. No només això, ha avançat Tomàs: al marge del conveni, el consistori s'ha compromès a recobrir de bronze el relleu de treball de guix de l'artista que presidix les escales interiors de la casa de la vila –i on, entre d'altres, hi apareix l'única escultura coneguda de l'escriptor Sebastià Juan Arbó-. "Si ens creiem la seua figura hem d'adquirir moralment este compromís", ha subratllat.

Segons calcula el seu fill Miquel Àngel, l'obra completa de Soriano-Montagut consta d'entre 150 i 200 peces de diferents corrents artístiques. Des del primer neoclassicisme, el pas pel taller d'Agustí Querol a Madrid, el viatge d'estudis, l'expressionisme o l'etapa final noucentista. "No va estar als circuits comercials, no el va treure mai. Feia literalment el que volia. Va anar per lliure, no imposada ni per modes ni marcats, sinó la que ell entenia en aquell moment", apunta. La maternitat, el record a la figura de la seua mare, i l'evocació d'Amposta van ser dos de les constants en la seua trajectòria. Després de la Guerra Civil, bona part de l'activitat va estar centrada en el mercat artístic religiós. Prova d'això són les nombroses escultures i passos de setmana santa que va elaborar, peces que es poden veure a Santa Maria del Mar, Tarragona, Tortosa, Oviedo o Salamanca.