Importants afectacions en l'olivera i els cítrics de l’Ebre per la sequera

La calor inusual d’este hivern preocupa el sector agrari

Camp d'oliveres al Baix Ebre.
Camp d'oliveres al Baix Ebre. | Cedida
ACN
24 de gener del 2018
Actualitzat a les 11:38h
Després d'un estiu càlid sense precipitacions abundants i una tardor on les pluges tampoc han fet gaire acte de presència, l'hivern a Catalunya continua essent meteorològicament parlant molt sec, un factor que està acusant a diversos cultius de secà del país que es veuen afectats per la falta d'aigua.

A les Terres de l'Ebre, de moment els cultius més afectats per la sequera són l'olivera i els cítrics. En esta darrera campanya que acaba ara, l'olivera ha patit ja un descens de la producció que arriba en alguns casos al 60%, però si no plou en les properes setmanes, des del sindicat d'Unió de Pagesos ja alerten que la propera temporada serà encara pitjor. "L'arbre no ha vegetat i té poca flor però si persisteix la sequera, la flor se seca i no es desenvolupa l'oliva", ha explicat Hilari Curto, responsable d'UP a les Terres de l'Ebre.

El problema de la manca de pluja amb els cítrics, en canvi, és que es tracta d'un cultiu que necessita molta aigua i s'incrementen els costos per l'augment del funcionament del reg de suport. Cal bombejar els pous de dia i es disparen les despeses del pagès, un fet que també es repeteix amb els fruiters, que amb les actuals temperatures suaus, a sobre, poden alterar el seu ritme de floració i augmentar el risc de plagues i malalties.

Des dels sindicat agrari no es descarta també que si els nivells dels pantans segueixen caient arriben restriccions d'ús d'aigua fins i tot en cultius com l'arròs -a Extremadura han demanat que es conreïn menys hectàrees-. "Aquí no estem en este punt però no sabem quin panorama ens podem trobar a l'estiu", ha advertit Curto. La salinitat de l'aigua dels pous és una altra de les conseqüències de la falta de pluja ja que els aqüífers baixen i hi penetra la capa salina. El problema s'ha començat a detectar a la zona ampostina del delta de l'Ebre.

"El panorama no és gens bo" i els costos de producció estan condemnats a disparar-se si no plou. "Si amb els preus dels darrers anys, que s'ha pagat molt poc pel gènere, a dures penes cobreixes costos, si estos incrementen, l'explotació serà inviable total", ha lamentat Curto.

Un altre sector que s’ha vist directament afectat per la manca de pluges és el de la producció de mel. En este sentit, els apicultors calculen unes pèrdues d’entre el 50 i el 60%, especialment a la demarcació tarragonina. Segons ha apuntat Xavier Vela, president de JARC a Tarragona, si els arbres estan dèbils i floreixen menys, això fa que les abelles no puguin treballar al mateix ritme, atès que s’alimenten del pol·len de les flors.