L'advocat dels ferits de l'1-O a la Ràpita subratlla la responsabilitat dels comandaments en les càrregues

El jutjat d'Amposta ha citat a declarar com a investigats els primers 5 Guàrdia Civils

Redacció / ACN
22 de gener del 2018
Actualitzat a les 18:46h
Càrrega dels antidisturbis davant del pavelló firal de la Ràpita.
Càrrega dels antidisturbis davant del pavelló firal de la Ràpita. | Sofia Cabanes
L'advocat dels ferits de l'1-O a Sant Carles de la Ràpita, Josep Canicio, ha apuntat que darrere l'actuació dels cinc agents de la Guàrdia Civil que ara estan investigats per les càrregues policials hi havia unes ordres concretes sobre com havien d'actuar i on fer-ho. "L'actuació dels agents no és una airada d'algú que perd els estreps, sinó que ve determinada per les ordres que van rebre", ha defensat este dissabte Canicio en declaracions a 'El Suplement' de Catalunya Ràdio.

Tal com va avançar este divendres l’aguaita.cat, el jutjat d’instrucció número 4 d’Amposta ha citat a declarar per al proper 14 de març 5 agents de la Guàrdia Civil en qualitat d’investigats per les càrregues policials de l’1-O a la Ràpita. Són els primers a tot Catalunya, en qualitat d'investigats, que hauran de donar explicacions sobre la seua actuació durant la jornada de l'1-O.

No obstant, Canicio, que coordina el grup de 4 advocats voluntaris que duen el cas dels ferits rapitencs, ha afegit que malgrat que van ser els agents qui van actuar "com a braç executor que pega el cop", darrere hi ha unes instruccions en l'operatiu de com s'havia d'actuar per intervenir les urnes, i que apunta que això també s'ha d'investigar. "El ministre Zoido d'això no n'ha parlat o ha falsejat el relat", ha dit l'advocat.

Canicio, coordinador de l'equip d'advocats que ha posat l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita a disposició dels ferits, ha explicat que ha estat complicat identificar els agents que van actuar, tal com se'ls ha demanat, i que ho han anat fent a partir de material gràfic i audiovisual de les càrregues d'aquell dia i a través de la numeració que porten a l'esquena.
Per als ferits, l'objectiu és "que s’impartisca justícia" i "donar sortida a la indignació de la gent que va resultar ferida o es va sentir humiliada" amb les càrregues "desproporcionades" de l'1-O a la Ràpita i que tot plegat permeti aclarir què va passar i quines eren les instruccions. En esta línia, ha recordat que els Mossos d'Esquadra van retirar urnes sense utilitzar la violència.

De les 84 persones que van resultar ferides per les càrregues policials a la Ràpita, una seixantena s’han sumat a la causa conjunta que s’està coordinant.