El Museu de l'Ebre acull la xerrada «Volcans i terratrèmols» a les TE

Anirà a càrrec d’Àlvar Arasa, geòleg i membre del Grup de Recerca Científica Terres de l'Ebre.

Redacció
13 de novembre del 2013
El proper divendres 15 de novembre, a les 19.30 h a la Sala d'actes del Museu de les Terres de l'Ebre (Amposta), tindrà lloc una conferència sobre volcans i terratrèmols a les Terres de l'Ebre, a càrrec d’Àlvar Arasa, geòleg i membre del Grup de Recerca Científica Terres de l'Ebre.

L’actualitat informativa ha estat marcada durant les darreres setmanes per un increment extraordinari de la sismicitat davant de les costes de l’Ebre. Tot i que no ha estat un territori amb un vulcanisme i una sismicitat important, aquests fenòmens sí que hi han estat presents al llarg de diferents períodes geològics. Per aquest motiu podem trobar-hi manifestacions volcàniques que hi són presents, però no significatives, i al llarg del territori existeixen moltes evidències de sismicitat antiga.

Per poder analitzar aquest fenòmens geològics, a la xerrada es realitzarà una valoració del perquè es produeixen, s’explicarà en què consisteix la propagació dels diferents tipus d’ones sísmiques i com es registren, i es destacaran els terratrèmols enregistrats pels sismògrafs a la zona i la seua distribució en l’espai i el temps, fet que pot permetre valorar el risc sísmic.

Entre els espais de les Terres de l’Ebre on els materials geològics indiquen una activitat volcànica, hi ha les valls del Toscar (Alfara de Carles, Baix Ebre), Mas de les Eres (Horta de Sant Joan, Terra Alta) o la vall de Cosp (Cardó). Més recentment tenim referències en època històrica de terratrèmols com el de Tivissa el 1845, o les sacsejades que es perceben indirectament a Tortosa (1373, 1396, 1424, 1428... ), Benicarló (1872), Alcanar (1879), etc.

L'acte es desenvoluparà en el marc de la 18ª edició de la Setmana de la Ciència, que se celebra a tot Catalunya. Es tracta d'una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació dins de la qual es programen un ampli ventall d’activitats de divulgació científica arreu del territori, com jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics, etc.

Data i Lloc: divendres 15 de novembre. 19.30 h. Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre, c. Gran Capità, 34. Amposta.