Ensenyament convoca oposicions per a 2.000 places de cossos docents

S’oferiran 373 places per al cos de mestres, 1.602 de professors d'ensenyament secundari, 11 de professors d'arts plàstiques disseny i 14 de professors d'escoles oficials d'idiomes

Una aspirant en una convocatòria d'oposicions
Una aspirant en una convocatòria d'oposicions | Arxiu ACN
Redacció
28 de novembre del 2017
Actualitzat a les 16:57h
El Departament d’Ensenyament publicarà este dimecres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la convocatòria de concurs oposició de 2.000 places per a l’ingrés als cossos docents, corresponent a l’oferta parcial d’ocupació pública aprovada per l’Acord de Govern de 18 d’abril de 2017. Concretament, s’oferiran 373 places per al cos de mestres, 1.602 de professors d'ensenyament secundari, 11 de professors d'arts plàstiques disseny i 14 de professors d'escoles oficials d'idiomes. L’objectiu d’esta convocatòria és incrementar l’estabilitat de les plantilles dels cossos docents on més necessitat hi ha i reduir l’alt percentatge d’interinitat que tenen actualment les diferents especialitats docents.  
 
Els aspirants que hi vulguen participar podran presentar les sol·licituds corresponents de l’1 al 20 de desembre 2017. La llista provisional d’admesos i exclosos es publicarà durant la segona quinzena de gener de 2018 i la definitiva d’admesos i exclosos, durant la primera quinzena de març de 2018. Pel que fa al procediment selectiu, es preveu que s’inicie a mitjans d’abril de 2018 i finalitze durant la primera quinzena del mes de juny del mateix any.
 
Estes places formen part de les 7.000 destinades a cobrir llocs de funcionari a la Generalitat anunciades a finals de l’any passat. Durant el curs  2016-2017 el Departament ja va convocar un concurs oposició de 300 places per a l’ingrés als cossos de professors de formació professional, amb l’objectiu de potenciar les especialitats de formació professional i minorar l’elevat percentatge de temporalitat que hi ha en aquestes especialitats.
 
  
La distribució de places per especialitats és la següent:
 
Cos de mestres: 373 places
 
Audició i llenguatge: 58
Llengua estrangera anglès: 205
Música:110
 
Cos de professors d’ensenyament secundari: 1.602 places
 
Anglès: 201
Biologia i geologia: 121
Dibuix: 66
Economia: 35
Educació física: 81
Filosofia: 33
Física i química: 111
Francès: 25
Geografia i història: 163
Llengua catalana i literatura: 136
Llengua castellana i literatura: 171
Matemàtiques: 223
Música: 25
Orientació educativa: 107
Tecnologia: 104
 
Cos de professors d’escoles oficials d’idiomes
 

Francès EOI: 14
 
 
Cos de professors d’arts plàstiques i disseny: 11 places
 
Dibuix artístic i color: 3
Disseny gràfic: 5
Mitjans audiovisuals: 3
 
La convocatòria preveu una reserva d’un 5% del total de places convocades per als aspirants que tinguen reconeguda una disminució física de grau igual o superior al 33%.
 
 
Fase de concurs-oposició
 
El procés selectiu comença amb la fase d’oposició, que consta de dues proves eliminatòries. La primera té per objecte la demostració dels coneixements específics de l’especialitat a la que s’opta i consta de dues parts que són valorades de manera independent. En la primera part els aspirants de totes les especialitats hauran de realitzar una prova pràctica i, en la segona, hauran de triar i desenvolupar un tema per escrit d’entre els proposats a l’atzar pel tribunal. Respecte al total de puntuació la prova pràctica val un 70% i el tema un 30%. La priorització de la prova pràctica, que va comptar amb l’acord majoritari de la Mesa Sectorial, aporta qualitat al procés selectiu perquè permet valorar els coneixements específics de l’especialitat  i la competència docent de l’aspirant en l’aplicació a l’aula.
 
Pel que fa a la segona prova, té per objecte la comprovació de l'aptitud pedagògica de l'aspirant i el seu domini de les tècniques necessàries per a l'exercici docent. Consistix en la presentació d'una programació didàctica i en la preparació i exposició oral d'una unitat didàctica, i es valorada de manera conjunta.
 
Els aspirants que superen les dues proves de la fase d’oposició han d’acreditar els mèrits previstos en la convocatòria, que hauran d’al·legar en sessió pública. Amb la puntuació de les fases d’oposició i de concurs els aspirants obtindran una puntuació global que els permetrà estar ordenats dins de cada especialitat, el que en funció de les places assignades a l’especialitat farà que siguen seleccionats o no.
 
Presentació de sol·licituds

                                   
La presentació de sol·licituds es podrà realitzar a través de la pàgina http://ensenyament.gencat.cat/ca/arees-actuacio/professors/oposicions/ingres-acces-cossos-docents/2017/, on els aspirants tenen a la seua disposició la sol·licitud que han de formalitzar mitjançant procediment telemàtic. En la mateixa pàgina també es podrà consultar la llista d’admesos i exclosos i el  tribunal que tinguin assignat. També es podrà presentar la sol·licitud en paper davant l'Administració en qualsevol dels llocs que preveu l'article 25 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.