Les Terres de l’Ebre rebran mig milió d’euros de la Generalitat per desplegar polítiques de joventut al territori

Este dilluns, la Taula de Demarcació de Joventut ha presentat el pressupost, inclòs en el contracte programa 2017 del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

Bona part d’este pressupost, un total de 297.876 euros, es destinaran als plans locals i comarcals de joventut que s’impulsen a 52 ens locals  de les quatre comarques
Bona part d’este pressupost, un total de 297.876 euros, es destinaran als plans locals i comarcals de joventut que s’impulsen a 52 ens locals de les quatre comarques | Cedida
Redacció
20 de novembre del 2017
Actualitzat a les 17:15h
Les Terres de l’Ebre rebran est any un total de 547.568 euros per part de la Generalitat de Catalunya per a desplegar les polítiques de joventut als diferents municipis i comarques. Este pressupost, així com també totes les actuacions que se’n deriven, queda recollit al contracte programa 2017 del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, document que est matí s’ha presentat a la Taula de Demarcació de Joventut de les comarques ebrenques.

Bona part d’este pressupost, un total de 297.876 euros, es destinaran als plans locals i comarcals de joventut que s’impulsen a 52 ens locals del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Mitjançant estos plans, els diferents ajuntaments i consells comarcals duen a terme actuacions que el propi món local ha definit com a estratègiques per donar resposta a les necessitats particulars dels joves de cada municipi. En total, a les Terres de l’Ebre hi ha avui 26.199 nois i noies de 15 a 29 anys, equivalent al 14,6% del total de població.

A més de dotar diferents poblacions de personal tècnic compartit per a desplegar estes polítiques, les actuacions dels plans locals i comarcals de joventut abasten diferents línies d’actuació que van des d’aspectes laborals a temes de salut jove, passant per l’oferta educativa o la cultura. Totes les estratègies i actuacions fixades als plans de joventut seguixen els principis de qualitat, participació, transformació i integralitat, i són avaluades per la DGJ. Joventut també revisa que les actuacions concretes concorden amb el marc general que establix el Pla Nacional de Joventut 2020 i el Pla d’Actuació Territorial de Joventut 2020, fixats per ampli consens de la joventut organitzada, el món local i la Generalitat.

El contracte programa del Departament de TSF que este matí s’ha donat a conèixer a la Taula de Demarcació de Joventut celebrada a Tortosa –en una reunió en què han assistit tècnics i consellers comarcals de joventut- també ha consignat un total de 125.000 euros per al manteniment i el desplegament del catàleg de servei a les quatre Oficines Joves (OJ) que hi ha en funcionament a cada comarca de la demarcació. Juntament amb els Punts d’Informació Juvenil, estes quatre OJ formen part de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil i van atendre el 2016 un total de 6.207 usuaris i 9.180 consultes, majoritàriament relacionades amb l’oferta educativa i el mercat laboral.

Finalment, el Contracte Programa també inclou una partida destinada als serveis comarcals de joventut de les Terres de l’Ebre, que per este 2017 és de 124.692 euros. Amb este pressupost, els quatre consells comarcals cobrixen les competències que tenen delegades en matèria de coordinació del servei comarcal, de supervisió de les instal·lacions juvenils (cases de colònies, albergs, campaments juvenils, aules de natura i granges escola) i de regulació de les activitats d’educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys. Al llarg de l’any 2016, la DGJ va registrar a les comarques ebrenques un total de 239 activitats d’educació en el lleure. El nombre de participants a estes activitats va ser de 8.519, entre joves i monitors.

Diagnòstic compartit

La Taula de Demarcació de Joventut és l’espai d’interlocució entre els responsables dels serveis comarcals de joventut i els referents de la DGJ al territori, a través de les coordinacions territorials de joventut de cada demarcació.

Al conjunt de Catalunya, el pressupost de la DGJ per al món local mitjançant el contracte programa 2017 del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies és d’un total de 6.384.150 euros. D’altra banda, el conjunt de la Generalitat de Catalunya invertix un total de 284,5 milions d'euros en polítiques de joventut aquest 2017, a través del desplegament de 529 actuacions recollides al Pla d'Actuacions en Polítiques de Joventut del Govern 2017-2020.