Impuls al cicloturisme ebrenc amb un nou dossier professional que engloba l’oferta del territori

Amb l’edició del “Baix Ebre Avant”, el Consell Comarcal del Baix Ebre recull les noves experiències i un mapa amb tots els itineraris que ja s'ha fet arribar a un centenar d'operadors

Imatge de la presentació del dossier
Imatge de la presentació del dossier | Cedida
ACN
14 de novembre del 2017
Actualitzat a les 16:23h
L'oferta cicloturística de les Terres de l'Ebre comença a definir les primeres línies estratègiques per consolidar-se com un dels principals actius turístics del territori. Des el projecte Baix Ebre Avant, el Consell Comarcal del Baix Ebre ha editat un nou dossier professional, que recull una trentena de noves experiències al voltant del món de la bicicleta i que les combina amb la navegació fluvial, la gastronomia o el senderisme, entre molts altres.

Esta carta de presentació sobre el potencial del territori en este sector ja s'ha fet arribar a un centenar d'operadors d'arreu d'Europa. El dossier es complementa amb un mapa dels principals itineraris i serveis que el cicloturista pot trobar a les Terres de l'Ebre. Desenes d'empresaris han rebut assistència tècnica per dissenyar nous productes i han conegut experiències d'altres països d'on emportar-se idees que ja comencen a posar en pràctica.

El Consell Comarcal del Baix Ebre, a través del projecte Baix Ebre Avant, ha animat desenes d'empresaris del territori per crear uns trenta nous productes cicloturístics que ara s'inclouen en un dossier professional per als operadors internacionals i que ha estat editat en 4 idiomes, català, castellà, anglès i francès. També s'ha publicat un mapa dels principals itineraris i serveis de les quatre comarques ebrenques i tot este nou material s'ha presentat este dimarts, coincidint amb la última sessió d'assistència tècnica, a l'espai Ebre Terra de Deltebre. 

Alguns exemples que s'hi pot trobar són el recorregut integral en bicicleta de quatre dies per la Via Verda de la Vall de Zafán, des d'Alcanyís fins a Tortosa, la volta guiada a Cardó amb BTT, itineraris que compaginen bicicleta i caiac, l'ascensió en bici al cim de Caro o experiències que lliguen ciclisme i gastronomia.
El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Enric Roig, ha destacat que, a la vegada que es dona visibilitat en els mercats de proximitat i internacionals d'esta primera oferta cicloturista ebrenca, també s'està "estimulant la generació de més activitat econòmica i la creació de llocs de treball". 

El sector té potencial i ve avalat per la consultoria al projecte Baix Ebre Avant que ha fet Josep Capellà, de l'empresa DCB. "Tenim un aparador molt complet perquè el territori ho permet i estem més preparats. Als operadors internacionals els interessa que tinga qualitat, com ho acrediten les marques internacionals, i que tingasortida, que hi haja empreses proveïdores de serveis i ara podem demostrar que n'hi ha", ha defensat Capellà. 

A més a més, les característiques orogràfiques de les Terres de l'Ebre, amb actius destacats com els parcs naturals del Delta de l'Ebre i els Ports, la Via Verda de la Vall de Zafán o itineraris GR, fan que l'oferta cicloturista ebrenca tinga un ampli ventall de possibilitats i recorreguts per a tot tipus de perfils i nivells. "És una especialització tenir camins planers com de pendent. El territori és d'excel·lència amb vies verdes, per tant segures, amb camins amb poca intensitat de trànsit. La combinació de vies segregades amb vies paisatgístiques on que passen coses i amb paisatges diferents és un al·licient fantàstic que el conjunt de les Terres de l'Ebre poden permetre", ha apuntat el consultor. "Tenim els arguments i bons portaveus i ara tenim un mica de material per donar-ho a conèixer", ha afegit. 

Un dels empresaris que s'ha sumat a la iniciativa, Vicent Ibáñez, de l'Estació de la Via Verda de Benifallet, ha agraït que les accions que desenvolupa des de Baix Ebre Avant hagen pogut donar visibilitat a la sea oferta conjunta i també l'oportunitat de conèixer altres experiències i agents que ja desenvolupen este tipus de turisme des de fa temps i d'on recollir bones idees –s'ha viatjat enguany al Parc Natural de Luberon i a les Vies Verdes de Girona-. "És important que comencem a pensar conjuntament i en clau de territori i serà un avanç molt important", ha dit Ibáñez. 

Capellà ha exemplificat l'interès que genera el projecte amb dades. El primer dossier que es va fer només amb l'oferta cicloturística del Baix Ebre, el 2014, s'hi van sumar una quinzena d'empresaris i aglutinava uns 18 productes. En la revisió i actualització que s'ha fet arran de la publicació del dossier territorial, només al Baix Ebre ja hi treballen una trentena d'empreses amb 25 productes en total. També més de 90 empresaris han mostrat la seua conformitat, a través d'enquestes, en impulsar este sector pel potencial que té a l'Ebre.

Esta acció del projecte Baix Ebre Avant està subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i cofinançada pel Ministeri de Treball i Seguretat Social.