Tortosa aprova una declaració per la llibertat dels presos polítics i de suport al govern legítim

Els regidors del PSC marxen del ple després que el regidor de la CUP els titllés de "miserables" pel suport al 155

Els socialistes ja es van absentar del ple del 25 d'octubre passat en què es reclamava aturar l'aplicació del 155. Foto d'arxiu.
Els socialistes ja es van absentar del ple del 25 d'octubre passat en què es reclamava aturar l'aplicació del 155. Foto d'arxiu. | ACN / A. Ferràs
ACN
07 de novembre del 2017
Actualitzat el 08 de novembre a les 8:14h
El ple de l'Ajuntament de Tortosa va aprovar per unanimitat este dilluns al vespre una declaració institucional per reclamar la llibertat dels presos polítics i de suport al "legítim Govern de la Generalitat de Catalunya".

La declaració es va aprovar amb els vots de tots els regidors presents del PDeCAT, ERC, Movem Tortosa i CUP, en un ple extraordinari celebrat just després de l'ordinari. Va ser en el primer plenari quan, durant el debat d'una moció que reclamava la llibertat dels presidents d'Òmnium i ANC, els regidors del PSC van abandonar el ple després que el regidor de la CUP els titllés de "miserables" pel suport dels socialistes a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

El regidor portaveu del PSC, Manel de la Vega, ha assegurat que marxaven perquè no podien "aguantar" que el regidor de la CUP els insultés públicament amb "la complicitat de l'alcalde". Mentre els socialistes abandonaven l'escó, l'alcalde Ferran Bel els va acusar de marxar "per no passar la vergonya de no poder defensar en paraules el seu posicionament i sotmetiment al criteri del partit a Barcelona i Madrid".

La declaració institucional que va llegir l'alcalde consta de set punts. En detall, s'expressa el suport del ple de l'Ajuntament al "legítim" president de la Generalitat, al president Carles Puigdemont, així com al vicepresident i la resta de consellers i conselleres del Govern. També es rebutja "l'escalada repressiva" dels darrers mesos i exigeix "l'alliberament immediat" de tots els presos polítics: dels vuit consellers i dels presidents d'Òmnium i ANC.
També s'expressa el ple suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i a la resta de membres de la Mesa querellats, i al Parlament de Catalunya, que "s'han vist desposseïts de les seues competències" per l'aplicació "indigna" de l'article 155 de la Constitució. 

El ple de Tortosa exigeix la fi de la judicialització de la política catalana i condemna l'arbitrarietat i l'ús partidista amb que creu que s'estan aplicant les lleis. A més, també insta la Unió Europea i la resta d'institucions internacionals a exercir una mediació política que faciliti el diàleg i la cerca d'una solució política. Per últim, exigeix l'aixecament immediat de l'aplicació de l'article 155, i expressa el suport als presos polítics mostrant a espais municipals pancartes de suport als que resten empresonats per "la defensa de les seues idees i per fer complir el mandat de les urnes". 

Els socialistes marxen abans de votar-se les mocions

Abans del ple extraordinari per aprovar la declaració institucional, es va celebrar un ple ordinari on es debatia una moció per reclamar l'alliberament "dels Jordis". Durant el torn d'intervencions el regidor de la CUP, Xavi Rodríguez, va titlar els socialistes de "miserables" per donar suport al 155. El portaveu i regidor socialista Manel de la Vega va prendre la paraula per rebutjar els insults del cupaire "amb la complicitat de l'alcalde que no ha dit res", i va anunciar que, en aquell moment, abandonaven el ple. "No podem aguantar estes actituds i en este ple s'ha de tractar amb respecte a tots els regidors que formen part perquè nosaltres representem a una part important de la ciutadania. Si vostè té memòria selectiva és el seu problema, però que vinga aquí a insultar-nos i que no mantingue les formes, no ho podem consentir i per això abandonem el ple", va etzibar el socialista.

Mentre abandonaven els seus escons, l'alcalde Ferran Bel no es va estar d'adreçar-los unes paraules enmig d'un moment de tensió en el que el batlle va haver de cridar a l'ordre. "Tenen la pell molt fina, repassen les actes i veuran el que vostès han dit aquí a altres regidors. El que fan avui és el que van fer a l'últim ple que és passar la vergonya de no poder defensar en paraules el seu posicionament i sotmetiment al criteri del seu partit a Barcelona o Madrid, i no tenir la dignitat que té l'alcalde de Terrassa o de Castellar del Vallès", va etzivar Bel. 

Esta moció proposada per l'ACM i l'AMI i subscrita per PDeCAT i ERC va ser aprovada també amb els vots de Movem Tortosa i la CUP, i les tres abstencions del PSC. 

Altres punts aprovats

D'altra banda, el ple de l'Ajuntament de Tortosa també va aprovar les bases de les subvencions municipals per a la rehabilitació de les façanes dels edificis que tenen front a la plaça de l'Ajuntament. Esta iniciativa arriba després d'una acord entre l'Ajuntament i els veïns, i les ajudes consistiran en la rehabilitació integral de les façanes i balcons, amb neteja i pintura. La subvenció consisteix en una quantitat equivalent al 90% de l'obra amb un màxim de 65.000 euros. 

També s'ha aprovat la creació d'un lloc de treball eventual com a comissionat dels World Sport Games Tortosa 2019.

En l'apartat de propostes polítiques, el ple va aprovar per unanimitat una moció del grup Movem Tortosa perquè s'impulsi una diagnosi per a la millora de les marquesines de transport públic de la ciutat.