Manel Masià torna a guanyar la presidència de la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre

Amb una participació de més del 55%, la candidatura alternativa de Dani Forcadell queda a 300 vots d'assolir la renovació

El president de la comunitat de regants de la Dreta de l'Ebre, Manel Masià, obrint el pas de l'aigua a un camp d'arròs
El president de la comunitat de regants de la Dreta de l'Ebre, Manel Masià, obrint el pas de l'aigua a un camp d'arròs | Arxiu ACN
ACN
18 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 17:29h
L'actual president dels Regants del Canal de la Dreta de l'Ebre, Manel Masià, ha tornat a ser escollit president de la zona Delta, la més decisiva de les zones integrades de la comunitat, de manera que la victòria 'de facto' comportarà mantindre la presidència de la general. Les eleccions, que es van dur a terme este dimarts, van tindre una participació del 55,54%, dels 5.000 vots ponderats del cens de Regants de la Dreta.

Masià n'ha rebut 1.537 i n'hi ha hagut 1.240 per a la candidatura alternativa, encapçalada per Dani Forcadell -empresari i sindicalista agrícola i regidor de l'equip de govern d'Amposta-, que s'ha quedat a poc menys de 300 vots d'aconseguir la renovació que pretenien. Agraït per la confiança que se li manté després de 40 anys al càrrec, Masià, que té 80 anys, ja ha avançat que no acabarà el mandat de quatre anys a la zona Delta i que plegarà d'aquí dos anys, quan finalitza el seu actual mandat com a president de la junta general de la Comunitat de Regants.

Manel Masià ha tornat a estar reelegit com a president de la Zona Delta de la Comunitat de Regants de la Dreta, i també renovarà amb la seua candidatura cinc dels deu vocals de la junta. La victòria a les eleccions celebrades ahir va ser justa, per poc menys de 300 vots. Tot i que fa quatre dècades que presidix esta zona de la comunitat de regants, només és la segona vegada que la candidatura oficialista de Masià s'ha d'enfrontar a una candidatura alternativa. "En 40 anys només he tingut una altra junta general com esta, també amb molta participació. Després, com la gent veu que les coses van bé, econòmicament i socialment, doncs hem aguantat bé, sense problemes", ha apuntat el també president de la Comunitat de Regants de la Dreta.

La participació va ser alta i el recompte es va allargar fins a les sis de la matinada d'este dimecres.

Només mig mandat
Però Manel Masià no complirà el mandat sencer. Segons ha explicat, ha optat a la renovació després que el vicepresident, Fernando Porres, haja hagut d'abandonar el càrrec per problemes de salut i amb la intenció de garantir la continuïtat de les polítiques de la seva junta. "Si se'n va el vicepresident i me'n vaig jo, això queda tot desintegrat", ha apuntat. Ara caldrà escollir un nou vicepresident, una elecció que es farà en la propera junta de govern de la Zona Delta. "Estic molt agraït a tots els votants però jo quan tinguem un nou vicepresident, estaré dos anys i després me'n vaig", ha assegurat.

Tot i l'escassa diferència de vots amb la candidatura alternativa, Masià descarta incloure o estudiar cap de les propostes que han fet durant la campanya la candidatura de Dani Forcadell. "Estem al dia de tot. Viatgem per saber que es fa arreu i formem part de la xarxa DeltaMed", ha desatacat el president dels regants de la Dreta. "Anem funcionant bé", ha afegit. Masià considera que el repte més important que tenen de cara al futur és "protegir el Delta" i les seues propostes passen per emmirallar-se en el seu referent que és el delta del Po, a Itàlia.

Resultats positius per a l'alternativa
Per altra banda, la candidatura de Dani Forcadell ha qualificat "d'excel·lents" els resultats aconseguits. "Partint de zero, que ens vote el 45% dels participants és un èxit i demostra que els comuners volen un canvi però les grans finques han tornat a decantar la balança. Aprendrem per a la propera", ha assegurat Forcadell. Els candidats que optaven a la renovació han destacat a més a més que dos terceres parts del vot presencial va ser per a ells, mentre que dos terceres parts dels vots aconseguits per la candidatura guanyadors de Masià van ser vots delegats. Així, Masià va portar 1015 vots delegats dels 1537 finals, i una sóla de les paperetes ja en sumava 789. "No és molt normal que voten tant per delegació", ha apuntat el candidat alternatiu.

Esta dinàmica és un dels canvis que pretenien fer en els estatuts de la comunitat, que ara qualifiquen de "molt ambigus i interpretables". Justament per esta ambigüitat, la candidatura guanyadora es nega a determinar la relació de votants per delegació al·legant que no ho contemplen els estatuts, però de la mateixa manera tampoc ho permeten. "És una qüestió de transparència. Volem saber els sobres que es van entrar a quin comuner pertanyen i quants de vots li corresponen per fer quadrar els contes". Els vots per delegació nostres no tenim cap problemes d'on venen".

Forcadell ha lamentat que es confirme que, com van advertir en campanya, Masià tinga previst marxar a meitat mandat. "És del tot irregular, què farem? Donarem a dit la presidència o tornarà a convocar eleccions?", ha qüestionat. "Nosaltres continuarem treballant per millorar la comunitat", ha afegit.

Suspeses les eleccions a Poble Nou
Per altra banda, les eleccions de renovació de la presidència i part de la junta de la Zona integrada de Poble Nou van quedar suspeses per anomalies en les votacions. Després d'una primera part de la reunió convulsa per les sospites que l'actual president, Joan Queral, podria estar cobrant un sou camuflat en despeses que no es justifiquen –els estatuts no contemplem una salari per al president ja que és un càrrec honorífic-, este va decidir suspendre les votacions en reconèixer que s'havien detectat anomalies en els vots delegats. En concret, s'hauria registrat el vot d'una persona traspassada fa molts mesos.

La candidatura oficialista, com va passar a la zona Delta, s'enfrontava a una candidatura renovadora. Segons ha pogut saber l'ACN, la candidatura de Queral fins i tot s'hauria plantejat retirar-se i no optar a la reelecció abans de l'assemblea del vespre en la qual s'havia de celebrar la votació presencial.

La candidatura alternativa presentarà ara una instància per demanar explicacions sobre el motiu de la suspensió de la votació i saber quan es podria celebrar amb garantires.