El testimoni d'una irlandesa que va viure la repressió policial de l'1-O a la Ràpita

“Torno a casa i quan arribe portaré este esperit del poble català amb mi. No importa quantes vegades us peguen, no poden colpejar el vostre esperit. Seguiu lluitant”, manifesta.

Isabelle Sanromà, dimarts passat, davant del pavelló firal de la Ràpita.
Isabelle Sanromà, dimarts passat, davant del pavelló firal de la Ràpita. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
05 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 13:10h
L’Irlandesa  Isabelle Sanromà va venir fa 3 setmanes a Catalunya per visitar els seus familiars rapitencs, Jordi Quintano i Anna Rubinat. Va estar casada amb un català i, a part del cognom, continua mantenint el vincle amb els familiars d’aquí.

Poc s’imaginava que acabaria vivint un dels episodis més negres en la història del poble. “Fa tres setmanes la meua família a Irlanda estava preocupada per l’atac terrorista . Em preguntaven ‘per què vas a Catalunya?’”, malgrat les pors inicials, va vindre a Catalunya i es disposava a seguir la jornada electoral des de la Ràpita.

“M’estava fent un te prop d’aquí”, explica davant les portes del pavelló firal, “de repent va arribar la policia i va començar a estomacar la gent. És un escàndol internacional. No pot tornar a passar mai més”, recorda impactada encara per aquells fets.

 “Em vaig trobar al mig de tot això i senzillament no podia creure que ciutadans d’Europa fossen colpejats per la policia, persones innocents. Ho vaig veure amb els meus propis ulls. Terrible”, continua.

L’Isabelle va tornar cap a Irlanda ahir dimecres: “estigueu segurs que explicaré la veritat de tot el que he vist quan torne a casa, també a amics meus polítics, a qui ja he enviat fotos i vídeos del que vam viure aquí a la Ràpita”.

Sobre el futur del país Sanromà és clara: “Catalunya aconseguirà la seua independència, segur. No sé com, perquè ara la fractura entre Espanya i Catalunya és terrible. Estes persones no volen parlar amb el poble català.  Em recorda els dies de Franco”, lamenta.

“Torno a casa i quan arribe portaré este  esperit del poble català amb mi. No importa quantes vegades us peguen,  no poden colpejar el vostre esperit. Seguiu lluitant”, conclou Isabelle Sanromà.