«Tyrika»,un viatge a la història iber d’Alcanar

Els dies 14 i 15 d'octubre tindrà lloc el «Tyrika, Festival Iber d'Alcanar», amb la Moleta del Remei i el nucli antic del municipi com a escenaris

La Moleta del Remei serà un dels escenaris on es durà a terme el festival
La Moleta del Remei serà un dels escenaris on es durà a terme el festival | GRAP-UB
E. Navarro
29 de setembre del 2017
Actualitzat el 04 d'octubre a les 16:09h
Diuen que al cim d’un petit turó d’Alcanar, hi havia un assentament anomenat ‘Tyrika’. Creuen els experts, que va ser un gran centre de poder fortificat -ric i connectat a la mediterrània- assentat a la residència fortificada de Sant Jaume d’Alcanar, que juntament amb la Moleta del Remei, constitueixen els jaciments preibers i ibers del municipi. Este lloc -que amaga un gran llegat arqueològic- serà un dels escenaris on es desenvoluparà el Festival Iber d’Alcanar, que pren el nom de 'Tyrika' en honor a esta història i que tindrà lloc el fi de setmana del 14 i 15 d’octubre, coincidint amb el 17è cap de setmana ibèric que el Museu d’Arqueologia de Catalunya organitza als jaciments que formen part de la ruta dels ibers.

Tyrica, el festival iber d’Alcanar, és la metamorfosi del Mercat Medieval que s’organitzava any rere any des de feia dos dècades. “Ens vàrem adonar que el format que tenia el Mercat no s’estava aprofitant per donar a conèixer el llegat iber i preiber que tenim a Alcanar, que són jaciments molt importants”, afirma Jordi Monfort, regidor de Turisme. I afegix: “Vam plantejar donar-li una volta més al Mercat i impulsar el Tyrica com un element dinamitzador que ens permeta promocionar el nostre patrimoni arqueològic per convertir-lo en un atractiu turístic més”.
 

El GRAP porta treballant en els jaciments canareus des de l’any 1985, i la feina continua Foto: GRAP-UB


De fet, este és la gran aposta del festival engany: donar-li llum a este valuós patrimoni, tan localment com internacional. En este sentit, la organització del festival ha girat entorn dos objectius: “Per una banda, projectar a l’exterior el patrimoni arqueològic canareu, tan singular i rellevant en este àmbit. I, per l’altra, en clau local, volem que este festival servisca per apropar a la ciutadania esta civilització que són els ibers i que estan bastant difuminats en el temps”, desgrana Monfort. El resultat és una proposta en què la didàctica i la festivitat es mesclen per immergir un públic transversal en la cultura iber, d’una forma participativa i dinàmica.

Pel que fa els escenaris, el festival es desenvoluparà principalment al nucli antic d’Alcanar -Plaça del Mirador, carrer Montsià i carrer de la Bassa-, però el matí del diumenge també hi haurà activitats a la Moleta del Remei. Una de les novetats més destacades d’este any seran les recreacions històriques i, precisament, la Moleta serà objecte d’una d’elles. Diferents espais que l’integren seran recreats amb personatges i objectes de l’època, i es comptarà, també, amb l’explicació de la mà d’arqueòlegs. Després, l’empresa IberCalafell interpretarà un intercanvi comercial en l’època iber. Mentrestant, també hi haurà tallers per als xiquets i, d’esta manera, tothom tindrà el seu espai per gaudir didàcticament d’esta cultura.

Algunes de les troballes de les excavacions al jaciment de Sant Jaume, a Alcanar Foto: GRAP-UB


En l’aspecte més divulgatiu, destaca la inauguració de l’exposició ‘La taula dels ibers’, elaborat expressament per a la ocasió pel Museu de les Terres de l’Ebre, visitable fins el 26 de novembre a la Casa O’Connor, que estarà en jornada de portes obertes pel motiu del festival. A més, també a la Casa O’Connor, l’artista Andreu Borràs, d’Exploclic, muntarà un diorama fet de Playmobils que representarà la Moleta del Remei, que es podrà visitar tot el cap de setmana. I una altra cita rellevant serà la conferència, dissabte, de David Garcia, arqueòleg i un dels responsables del GRAP, el grup que treballa als jaciments. Ell serà qui farà una ponència titulada “Vint anys recuperant la història enterrada d’Alcanar”, en què farà un repàs de la trajectòria de treballs de caire arqueològic als jaciments canareus des del seu inici. “El patrimoni protohistòric d’Alcanar és riquíssim i de primer nivell”, afirma García. El seu grup porta treballant en els jaciments canareus des de l’any 1985, i la feina continua. Defensa que “això és molt destacable perquè dubto molt que hi hagi un altre municipi a Catalunya que hagi apostat durant tots aquests anys pel patrimoni arqueològic i invertir-hi cada any diners perquè s’hi pugui excavar i treballar”.

Durant tot el cap de setmana, els assistents podran gaudir d’una molt ampla oferta d’activitats lúdico-festives estretament lligades a la història iber canareva. Els tallers van des d’aprendre a elaborar un penjoll o un escut iber, fins la recreació d’un combat, passant per l’elaboració de la recepta d’un condiment d’època iber o una xerrada-taller sobre la indumentària que vestia la gent d’aquella època. A més, hi haurà passejades amb poni i carro, una zona de Tabernes amb menjar iber, atraccions infantils, música, i més recreacions com, per exemple, la d’una xiqueta iber fent el pas a l’edat adulta. Hi haurà això, i molt més. 
 

El Tyrica és una aposta per donar a conèixer el patrimoni arqueològic d'Alcanar, tan en clau local com internacional Foto: Cedida