Detingut per robar peces d'un jaciment iber a Ulldecona

L'home detingut ha causat un greu perjudici en un jaciment de gran valor històric

Algunes de les peces recuperades pels Mossos d'Esquadra
Algunes de les peces recuperades pels Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra
Redacció
24 de setembre del 2017
Actualitzat a les 18:35h

Algunes de les peces recuperades pels Mossos d'Esquadra Foto: Mossos d'Esquadra


Els Mossos d'Esquadra van detenir el 13 de setembre un home de 43 anys veí d'Alcanar per robar peces arqueològiques del jaciment iber d'Ulldecona. La policia catalana i arqueòlegs del Departament de Cultura es van encarregar de la investigació d'un seguit de danys al jaciment després que l'Ajuntament de la localitat denunciés el passat mes de juliol que algú havia estat realitzat excavacions no autoritzades. Al detingut se l'acusa de quatre delictes contra el patrimoni històric i quatre de furt d'objectes de valor històric, cultural i científic. El jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Després de l'avís d'un veí, els tècnics municipals van observar que algú havia realitzat un forat d'un metre de profunditat i havia deixat diverses peces de ceràmica trencades. Al setembre es van detectar noves excavacions, motiu pel qual la policia local i els Mossos van establir un sistema de vigilància per identificar i detenir els autors dels espolis.

El 13 de setembre, un testimoni va avisar de la presència de l'espoliador i la policia local i els Mossos van realitzar un operatiu de recerca i detenir el sospitós mentre feia més forats i havia recollit fragments de ceràmica. Estava fent servir eines de cultiu, un detector de metalls i bosses per recollir el material que desenterrava.

Es va entrar al seu domicili i es van localitzar desenes de peces antigues que molt probablement procedien del mateix jaciment. Van ser intervingudes per ser analitzades.

El jaciment arqueològic expoliat situat a Ulldecona, de gran valor històric, és de l'època ibera i estava molt ben conservat. Els saquejos que el detingut ha realitzat este estiu han malmès tant els estrats geològics com gran quantitat d'objectes de ceràmica que hi contenia, molts d'ells s'han fracturat com a conseqüència de l'excavació rudimentària.
Les extraccions realitzades per persones inexpertes han descontextualitzat el conjunt de peces arqueològiques que encara es troben al jaciment. Este fet ha causat un greu perjudici a la comunitat científica que estudia estos espais i permeten conèixer millor el nostre passat i l'evolució de les societats antigues.

Els jaciments, per la seua importància històrica han de ser preservats i protegits per tothom. Així, davant de qualsevol violació d'estos espais cal avisar els ajuntaments o les diferents policies per a evitar-ho i garantir la seua bona conservació.