El delta de l’Ebre es torna a convertir en l'escenari central de l’ornitologia en la 4a edició del Deltabirding

Entre el 22 i el 24 de setembre Món Natura Delta acollirà més d’un centenar d’activitats relacionades amb el món dels ocells

El Deltabirding és l’únic festival d’ornitologia que se celebra a Catalunya
El Deltabirding és l’únic festival d’ornitologia que se celebra a Catalunya | Cedida
Redacció
20 de setembre del 2017
Actualitzat el 21 de setembre a les 15:59h
El Deltabirding és l’únic festival d’ornitologia que se celebra a Catalunya, i esta quarta edició “es presenta com la consolidació, després dels 2.000 visitants en la darrera edició”, destaca l’organització del festival. “A més, continua essent l’únic festival a l’Estat espanyol que destina el benefici econòmic de les entrades a projectes relacionats amb l’estudi i la conservació dels ocells i la natura”, afegixen.

En esta edició es preveu donar suport a dos iniciatives per l’estudi i la conservació dels ocells. Per una banda, es destinarà a l’estudi de les rutes migratòries de la tórtora comuna o europea. La tórtora (Streptopelia turtur) ha patit una acusada regressió de les seues poblacions a causa en bona part a l’excessiva pressió cinegètica que patix al llarg de les rutes migratòries. De ser un dels ocells més abundants de les zones rurals de bona part d’Europa, s’està convertint en una espècie cada vegada més escassa i ja hi ha alguns estudis que indiquen que podria acabar extingint-se del tot, tal com va passar amb el colom migratori a Amèrica del Nord. Per altra banda, l’aportació econòmica també es destinarà a l’estudi de les poblacions de còlit negre a les Terres de l’Ebre. El còlit negre és un ocell lligat a espais oberts i assolellats més o menys rocallosos i la seua àrea de distribució actual es restringix a una part de la península Ibèrica i el Magrib. Esta espècie figura a la Llista Vermella dels ocells nidificants a Catalunya amb l’estatus de “vulnerable”.

Ponents de renom i un centenar d’activitats

Enguany, el festival comptarà amb la participació d’ornitòlegs de renom internacional i nacional com Nigel Collar; Leventis Fellow en Conservation Biology de BirdLife International i la Universitat de Cambridge; Tim Appleton, cofundador i actual director de la famosa Birdfair de Rutland, Arjan Dwarshuis, ornitòleg holandès que ha batut la marca internacional d’observació d’espècies d’ocells en un any recorrent tot el món; o Jennifer Ackerman, periodista de ciència i autora del recent bestseller “El ingenio de los pájaros”.

També hi seran altres especialistes més propers com Constantí Stefanescu, del Museu de Granollers i especialista en papallones migratòries; Joan Carles Senar, del Museu de Ciències Naturals de Barcelona; Oriol Alamany, un dels fotògrafs de natura de més prestigi del país; José Luis Copete, editor al Handbook of the Birds of the World Alive, entre d’altres.
Paral·lelament, es faran més conferències, presentacions de novetats editorials o de nous productes o serveis dels diferents expositors, etc. Com a novetat, este any s’estrena l’Àgora, un espai informal per gaudir dels convidats des d’un altre punt de vista amb entrevistes disteses i buscant les anècdotes i les històries singulars. A més, novament es convoca el concurs de fotografia “Delta Foto Contest”, en col·laboració amb Casanova Foto i Fuji, amb una exposició que mostra les 25 imatges finalistes.

També s’han habilitat noves zones per observar ocells, i s’ha organitzat un mini-cinema on es projectaran documentals. Durant el Festival s’oferirà l’oportunitat de visitar la llacuna de l’Alfacada, on es gaudirà d’una demostració d’anellament. Així mateix, es podran fer sortides per a principiants a l’entorn del festival, sortides amb vaixell a mar obert per a observar aus marines o pel riu Ebre, o participar en tallers de digiscoping, foto-trampeig, identificació auditiva, o de caixes-niu i menjadores.

El festival s’ha proposat ser més sostenible i entre d’altres mesures, els visitants es trobaran contenidors de separació de residus, o la reducció del plàstic per menjar amb un got reciclable personalitzat. Per a disposar del menjar, s’instal·laran també food-trucks amb diferents especialitats i un bar/cafeteria a la zona de pícnic.