«Seria un detall, mentre votem 'sí' a la independència, poder fer-ho sense l'amenaça franquista al nostre riu»

La diputada de la CUP, Anna Gabriel, refusa la proposta de Podemos per paticipar en una assemblea de càrrecs electes estatal per facilitar una solució acordada | Convida la formació de Pablo Iglesias a "defensar les urnes" i demanar a Ferran Bel la retirada del monument

Núria Rodríguez (CUP Tortosa), Eduardo Cáliz, membre del secretariat nacional i Anna Gabriel , diputada de la CUP.
Núria Rodríguez (CUP Tortosa), Eduardo Cáliz, membre del secretariat nacional i Anna Gabriel , diputada de la CUP. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
19 de setembre del 2017
Actualitzat a les 21:53h
La CUP no dóna treva. La conjura del sobiranisme per la celebració del referèndum no ha fet oblidar a la formació de l’esquerra independentista que tot i l’alcalde de Tortosa va ser un dels primers en mostrar el seu suport per a la celebració de l’1-O, la capital del Baix Ebre encara conserva intacte al mig del riu el monument franquista més imponent de Catalunya.

La diputada, Anna Gabriel, ha reclamat este dimarts des de Tortosa a l’alcalde Ferran Bel, poder votar el proper 1-O sense el monument franquista que s’alça al riu Ebre. Ho ha fet al míting central de la CUP a les Terres de l’Ebre pel “Sí” al referèndum de l’1 d’octubre. Un acte en què ha rebutjat també la participació de la formació en l’assemblea de càrrecs públics que Podemos ha proposat celebrar a nivell estatal per solucionar la crisi territorial i acordar un referèndum pactat amb l’Estat.

“Ens conviden per debatre no sabem exactament què”, ha expressat Gabriel. La diputada de la CUP ha invitat la formació de Pablo Iglesias a Catalunya “que vinguin a encartellar, que vinguin a fer actes, que vinguin a veure com ens trauen la llum, que vinguin a veure com ens desallotgen els Mossos i ens requisen material”, ha manifestat en referència als escorcolls de a l’empresa Unipost de Terrassa.  "El que no ens poden demanar és que anem a no sé on, per renunciar a l’1-O”, ha afegit. La diputada de la CUP a convidat als càrrecs electes de Podem a “vindre el dia 1. Que ens defensin en el nostre dret a votar i defensin les urnes”.

En un discurs molt aplaudit pels assistents Gabriel ha convidat els càrrecs de Podemos a visitar també les Terres de l’Ebre: “que vinguin a veure com d’aquest riu no se’n pot treure ni una gota d’aigua, que vinguin a l’Ebre i veuran les comarques amb la renda per càpita més baixa del conjunt del país, que vinguin, que veuran un monument franquista de vergonya, que ens ajuden a ensorrar-lo, que ens ajudin a dir a Ferran Bel que seria un detall que l’1-O mentre votem “sí” a la independència poder fer-ho sense l’amenaça franquista permanent al nostre riu, això és la solidaritat”, ha etzibat a Podemos i de retruc a l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel (PDeCat), també citat per la Fiscalia del Tribunal Suprem (per ser diputat al Congrés) per facilitar la cessió de col·legis per a l’1 d’octubre. Sobre el monument, ha proposat que “si hi ha d’haver un monument “sigui s’alci un monument en homenatge a les brigades internacional i a les dones republicanes”.

Gabriel també ha fet una crida a les alcaldies “que encara se senten orgulloses de no obrir els col·legis l’1 d’octubre”. “Que no confonguin la seva opció particular, en no obrir els col·legis. Que votin que “no” si no volen, que votin nul, que estripin la papereta, però que deixin que la gent s’expressi, quina mena de gent és aquesta!”, ha lamentat.

Sobre el front judicial per impedir el referèndum, Gabriel ha assegurat que “votar no pot dependre de cap resolució, ni molt menys dels advertiments del Tribunal Cosntitucional, ni dels partits que viuen gràcies al Règim i ens roben per sostenir els seus privilegis. L’1-O no l’ha de comandar cap Fiscal General, ni Policies Locals, ni Mossos, ni Gupardia Civil, ni Policia Nacional ni l’exèrcit poden detenir aquest poble”, ha etzibat.

La CUP ha celebrat el seu acte central a la plaça Barcelona de Tortosa, amb l’assistència d’unes 200 persones. També hi ha intervingut Eduardo Cáliz, membre del secretariat nacional de la CUP i Núria Rodríguez, de la CUP Tortosa.

Durant l’acte també s’ha reclamat l’absolució d’Andreu Curto, el jove tortosí per qui, detingut durant la vaga general del març del 2012 i que serà jutjat a principi d’octubre amb una petició per part de Fiscalia de 4 anys de presó.