El net de l’alcalde afusellat de Tortosa declararà per la querella oberta contra els crims del franquisme

Ho farà en qualitat de testimoni el pròxim dimecres 6 de setembre al matí al Jutjat de Tortosa

Redacció
31 d'agost del 2017
Actualitzat a les 16:30h
Entrada als jutjats de Tortosa, al nucli antic
Entrada als jutjats de Tortosa, al nucli antic | S. C.
Josep Rodríguez, net de l’alcalde de Tortosa afusellat pel franquisme, ha estat citat a declarar en qualitat de testimoni el pròxim dimecres 6 de setembre al matí al Jutjat de Tortosa. El motiu de la citació és la querella presentada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) davant la justícia argentina contra els crims del franquisme per l’assassinat del president Companys, 45 alcaldes republicans i dos diputats del partit.
 
La querella catalana dins la causa argentina oberta contra l’Estat espanyol per crims contra la humanitat comesos pel franquisme va ser presentada l’octubre de 2013 entenent que "els tribunals argentins podien exercir la seua jurisdicció conforme al dret internacional, ja que, quan es va produir l’assassinat dels càrrecs electes republicans, estos fets ja es trobaven prohibits pel dret internacional" defensen des d'ERC en una nota de premsa.
 
Segons Rodríguez, "per primera vegada tenim la possibilitat d’intentar trobar en la justícia universal la reparació i la justícia que fins ara les institucions de l’Estat i la justícia espanyola ens han negat emparant-se en la Llei d’amnistia". Rodríguez ha subratllat que el govern del PSOE, amb la Llei de la memòria de l’any 2007, va negar jurídicament la condició de víctima a les persones, declarant legals els tribunals de la dictadura i, en conseqüència, també les seues sentències. "Este blindatge de la impunitat ha fet que milers de demòcrates antifeixistes perseguits no hagen vist anul·lades les encara ara les seues sentències ni se’ls haja restituït l’honorabilitat", ha manifestat.
 
Els ajuntaments de Tortosa, Xerta i Gandesa, tots tres amb alcaldes republicans afusellats pel franquisme, han aprovat mocions presentades per ERC a favor de sumar-se a la querella.