«Jo els desvinculo completament de la religió»; Colau, Mendoza, Munell i Montserrat, en 10 frases

'El matí de Catalunya Ràdio' conversa amb els quatre alcaldes que han viscut més de prop els atemptats a Barcelona i Cambrils

Mònica Terribas, amb Ada Colau i Jordi Munells
Mònica Terribas, amb Ada Colau i Jordi Munells | El matí de Catalunya Ràdio
Redacció
29 d'agost del 2017
Actualitzat a les 15:35h
Ada Colau, Camí Mendoza, Jordi Munell i Alfons Montserrat són els alcaldes de Barcelona, Cambrils, Ripoll i Alcanar, respectivament. Deu dies després dels atemptats a la Rambla de la capital catalana i al passeig marítim de la població del Baix Camp, este dimarts han visitat El matí de Catalunya Ràdio per conversar com van viure i com intenten tornar a la normalitat les seues poblacions, les més implicades en els atacs que han deixat 16 víctimes mortals i centenars de ferits.

Recopilem les seues intervencions en 10 frases:

Ada Colau (Barcelona)

“Si alguna cosa ens ha donat força ha estat la reacció de la ciutadania. Tothom ha estat de 10”.

“Tenim molt a preguntar-nos com a societat occidental. Potser hi ha coses que estan canviant i no ens n’havíem adonat. S’ha fet molta faena, però no podem ser autocomplaents".

“Estem veient que hi ha processos de joves que consideren que no hi ha un futur il·lusionant i, amb un relat èpic, religiós o d'un altre tipus, troben respostes”.

Sobre les pilones: “L’únic que va existir va ser una carta genèrica d’Interior a tots els ajuntaments on es deia que per les dates nadalenques es fes un reforç amb pilones en alguns llocs o dates assenyalades”.

Camí Mendoza (Cambrils)

"Casualment al passeig marítim hi ha mobiliari urbà i s’havia cregut oportú que aquell punt era acotat i de prevenció. Al maig ja vam prendre mesures i és el que anirem fent al nostre municipi".

Jordi Munell (Ripoll)

"En el nostre cas ningú no va detectar res. Ni començant per les famílies ni la comunitat. Eren persones que no eren practicants habituals de la seua religió. Jo els desvinculo completament de la religió".

"Es tracta de persones que a tots els nivells havien format part del procés d’integració normal d’una societat que, amb autoconvenciment, crèiem que havíem fet bé”.

"Com és capaç una persona de captivar? La lluita antiterrorista s'ha d'adaptar als nous reptes. Ens calen més eines".

Alfons Montserrat (Alcanar)

“Aquesta situació genera inquietud i incomprensió i més quan veus que hi ha una falla del sistema pel traspàs de la informació”.

“Tenien una vida molt discreta i la interacció amb Alcanar era inexistent. Ni se’ls havia vist ni havien interactuat".