Arranca la primera producció de musclo al Delta de l'Ebre obtinguda en part amb cria provinent de Roses

Els productors confien que en un termini d’entre sis i set anys la totalitat de cria vinga de l’Alt Empordà

Una de les muscleres de la badia dels Alfacs, a Musclarium.
Una de les muscleres de la badia dels Alfacs, a Musclarium. | ACN (Ariadna Escoda)
26 d'abril del 2024
Actualitzat a les 16:57h

Este dijous s’ha donat el tret de sortida a la campanya del musclo del Delta de l’Ebre, per a la que es preveuen treure tres milions de quilos de qualitat “excel·lent”. A partir d’ara i fins l’agost es pot trobar al mercat musclo autòcton. Enguany per primera vegada part de la producció prové de cries captades a Roses, que en els últims mesos han crescut a les badies dels Alfacs i del Fangar. Esta experiència novedosa ha permès obrir una nova via d’adquisició de cria, que tradicionalment s’ha estat comprant a països com Itàlia i Grècia. Els productors confien que en un termini d’entre sis i set anys la totalitat de cria vinga de més a prop, de l’Alt Empordà, gràcies a l’aliança entre els productors gironins i els ebrencs.

Per a l’actual campanya s'han utilitzat fins 26.000 quilos de cria provinent de Roses i la previsió és recollir-ne 50.000. Esta llavor, però, representa menys de l'1% del total de la producció, encara que els productors tenen confiança a incrementar este percentatge  progressivament. “Veiem esta possibilitat molt atractiva, perquè està funcionament de moment molt bé, hem comprovat que a Roses hi ha captació de cria i a més hi ha absència de predadors, que per a nosaltres és fonamental”, apunta Gerardo Bonet, president de la Federació de Productors de Musclos del Delta de l’Ebre.

Això fa que de moment quede aparcada la prova pilot per comprovar si era viable l’ús de cria captada en piscifactories a mar obert, en este cas de la costa de l’Ametlla de Mar, que es va presentar l’any passat com una alternativa al proveïment de llavor davant els episodis de mortalitat de la captada a les pròpies badies per la creixent temperatura de l’aigua del mar amb el canvi climàtic. També buscaven estalviar-se els cada cop més elevats costos de la importació a l’hora de reposar-la. El director dels serveis territorials d’Acció Climàtica a l’Ebre, Jesús Gómez, assegura que “de moment la idea inicialment era tenir una concessió pròpia, però ara queda està en stand by, els productors la poden activar quan consideren però esta unió amb Roses funciona molt bé i això els dona facilitats i també assegura que el musclo està a temperatures més baixes que aquí, de manera que l’altra opció de la concessió pròpia la deixem al calaix per si calgués activar-la”.

Amb la novetat de la cria de Roses comença la campanya, que els musclaires confien siga millor que l’anterior, quan l’alta salinitat de l’aigua va minvar la producció i a més tota la cria es comprava a altres països, amb un increment constant de preu: “Enguany tenim bones perspectives tot i que la producció cada vegada baixa més degut al canvi climàtic, de manera que hem passat de campanyes de cinc mesos a tres”, sosté Bonet. 

Els productors ebrencs podran subrministrar al mercat aproximadament fins a l’agost, mirant d’estirar al màxim la temporada donat que solen acabar quan encara hi ha molt turisme i demanda al mercat. La distribució sobretot es fa a la resta de Catalunya i a la zona de llevant. Ara intenten obrir també mercat cap a la resta de l’Estat, especialment a Madrid i Andalusia.