Dos escriptores ebrenques presenten els seus projectes al Casal Popular Panxampla de Tortosa

Marta Sans Valls, autora de la novel·la Isòsceles, i Laia Arnau Borràs, que ha col·laborat en el llibre Màtria o barbàrie, posen en comú els seus relats i obren debat sobre feminisme

Marta Sans Valls i Laia Arnau Borràs, durant l'acte.
Marta Sans Valls i Laia Arnau Borràs, durant l'acte. | Cedida
Redacció
22 d'abril del 2024
Actualitzat a les 17:23h

El Casal Popular Panxampla de Tortosa va començar a calentar motors este diumenge 21 d’abril per a la Diada de Sant Jordi. Les persones assistents es van reunir, al carrer Gil de Frederic, per participar de la taula de debat amb dos escriptores ebrenques, Marta Sans Valls, que ha escrit la novel·la Isòsceles -guanyadora del XXVI Premi Narrativa Deltebre-, i Laia Arnau Borràs, que ha col·laborat en el llibre Màtria o barbàrie, escrit per una trentena de dones feministes d’arreu dels Països Catalans. A través de dos propostes molt diferents, les autores van mostrar al públic els punts en comú dels seus llibres i van poder obrir debat i parlar de feminisme.

Durant la jornada, es va discutir sobre com afecta a les dones el centralisme. La Laia explicava: “Vaig voler començar el meu escrit amb una cita de la Maria Sánchez, ja que ella parla de les nostres iaies, de com tenen escrit al front de sentir vergonya del lloc on provenen, com si fos de segona. I com van voler esforçar-se perquè els seus fills i filles pogueren marxar”. I és que la protagonista d’Isòsceles també marxa a estudiar i treballar fora. La Marta feia referència a com hi ha una part autobiogràfica en la seua novel·la, ja que ella també va haver de marxar, com li passa a molts joves de les Terres de l’Ebre. “El territori no oferix les oportunitats necessàries perquè la gent jove es quede, hem de marxar i no és de forma voluntària. Quan podem tornem, encara que això, de vegades, és vist com una derrota per part d’alguna gent”.

En el debat es va denunciar com el nostre territori és un lloc oblidat per l’Administració. “No hi ha suficients connexions de transport, per exemple, però sí que ens tenen en compte, en canvi, per ser l’abocador de Catalunya o el generador d’energia, amb megaprojectes eòlics que no revertixen positivament a les nostres terres”, explicaven.

La Laia va parlar de la necessitat que la gent es moga i lluite per a millorar la vida de les persones. Al llibre del qual ha estat col·laboradora, de fet, anomena diferents col·lectius del territori, com el de Vaga Feminista TE, on justament milita la seua companya de debat, la Marta, des de fa anys. Un col·lectiu que precisament està molt vinculat al Casal Popular Panxampla i del qual la Marta explicava: "Fa un parell d’anys vam veure la necessitat de millorar la vida de les dones, ja que en cap de les quatre comarques es podia avortar quirúrgicament; ara ja ho podem fer, i és gràcies a un llarg recorregut de lluita feminista’.

Durant el debat es va parlar d’este recorregut feminista, de com aquí al territori hi ha hagut dones que han estat un exemple de lluita i que, malauradament, exposaven les dos ebrenques, les noves generacions no coneixen prou. Dones que van lluitar pel dret a l’avortament, per tenir atenció sanitària a la dona o en contra de la instal·lació d’una acadèmia militar femenina a Tortosa, per exemple.

El debat es va allargar gairebé dos hores, ja que la gent va participar-hi molt activament. Les dos ebrenques van concloure la jornada exposant les mancances que hi ha al territori tant pel que fa a polítiques feministes com de desenvolupament. El públic assistent també va parlar de la necessitat de guanyar el pols a l'extrema dreta ja que ara mateix el seu discurs a les xarxes, com podem veure en les últimes enquestes realitzades, està calant especialment sobre el jovent, amb la perillositat que això comporta.

Arxivat a