opinió

Coronavirus, no serà l'últim problema

«Hem d'aprofitar la parada mundial per replantejar el model econòmic. Val la pena seguir al sistema capitalista?»

per Àlex de la Guia , Móra d'Ebre, 4 de maig de 2020 a les 11:36 |
Des que es va fer pública l'aparició de la Covid-19 entre els humans, han sortit moltes teories per respondre a la pregunta de com havia arribat aquest virus.

N'hi ha de tot tipus, teories de la conspiració i teories d'una transmissió directa d'un animal a un humà que es va menjar un ratpenat o que va comprar un animal exòtic per tenir-lo com a mascota. Teories sobre una possible guerra bacteriològica entre els Estats Units i la Xina. S'ha sentit que era un virus que s'ha escapat d'un laboratori xines, també que l'exèrcit nordamericà va soltar el virus a la Xina. La veritat, si algunes d'estes teories de la conspiració són certes o no, no ho sabrem mai. Així que millor parlar del futur que ens espera i com poder-lo canviar, no?


Tothom és conscient que quan tot torni a la normalitat real, és a dir, al dia que tinguem una vacuna contra el coronavirus, i no a la nova normalitat que tindrem en unes setmanes, ens enfrontarem a una crisi econòmica brutal, diuen que més ferotge que la de fa 13 anys. Una crisi que afectarà més a uns països que a uns altres, tot dependrà de la guardiola que tinguen els estats, del nivell econòmic dels ciutadans i de les polítiques que apliquin els governs.

Mirant tot això i les declaracions d'economistes, del Banc central europeu i l'FMI tot fa indicar que l'Estat espanyol serà dels que més patirà i si no ho evitem, qui més patirà, de nou, serà el poble, la classe treballadora i potser provoca directament o indirectament més mort. Ja sigui per quedar-se més gent sense un sostre, sense aigua, llum o calefacció, desnutrició, suïcidis per la situació econòmica o quan et vénen a desnonar com ja ha passat els darrers 10 anys.


Hem de treballar per evitar que la crisi que vindrà la paguin els de sempre. La classe treballadora no pot donar més, ara han de donar els rics, bancs, classe política i la Casa Reial.

No pot ser que mentre el poble es queda sense faena i sense menjar els bancs no hagin tornat res del rescat gratuït a la banca que va fer el govern espanyol, mentre seguien desnonant, no donant crèdits, etc. No pot ser que les grans empreses, com Inditex facin ERTOS perquè l'estat pagui els sous dels treballadors (però això sí, tothom a aplaudir a Amancio Ortega perquè ha comprat unes quantes mascaretes).

No pot ser que la gent no arribi a final de mes mentre les grans fortunes patriòtiques tenen els seus diners fora de l'estat. No és lògic que la monarquia que anualment li costa milions d'euros a l'Estat, el rei Juan Carlos I tingui diners a paradisos fiscals. Això és inaudit!
Per això ens hem de preparar per lluitar, per evitar que els de sempre paguin els plats trencats de la mala gestió i la corrupció. Necessitem que els bancs espanyols, polítics corruptes i el rei emèrit tornen els diners a l'Estat que segons ells tant estimen.

Hem de treballar per evitar que el poble ho pagui i per lluitar per un canvi de model. Hem d'aprofitar la parada mundial per replantejar el model econòmic. Val la pena seguir al sistema capitalista? Val la pena forrar-se a costa del medi ambient? Evidentment que no, no podem seguir explotant el planeta per la riquesa de 4 persones.

No, no podem seguir explotant el planeta, perquè el planeta acabarà sent un desert, però abans de "desaparèixer" desapareixerem nosaltres. El canvi climàtic també ens afecta directament i indirectament.

Fins ara el desgel ens podia parèixer una cosa "menor", perquè "només" faria augmentar el nivell del mar. Però ara, gràcies a una investigació que va començar el 2015, sabem que el gel del planeta hi ha virus que fins ara no coneixíem. Es van analitzar mostres del gel més antic del planeta, d'uns quinze mil anys, i van trobar 33 grups de virus diferents congelats dels quals 28 eren desconeguts.

Als estudis també diuen que per la quantitat trobada de 18 d'aquests grups de virus, segurament són virus que afecten els bacteris que també s'han trobat al gel.
Però bé, en tot cas, encara tampoc es coneixen massa aquests nous virus ni quants virus desconeguts amaga tot el gel que hi ha al planeta.

Però sabent que com a mínim existeixen 28 grups de virus congelats: Us imagineu viure la situació actual fins a 28 vegades més i amb virus que no han estat mai amb contacte amb l'ésser humà? Us imagineu la catàstrofe humanitària i econòmica que això comportaria?

No sé quant tardarà a desfer-se el gel que guarda aquest virus, de fet, espero que algun dia es deixin de descongelar les capes de gel del planeta. No sé quant tardarien els virus a arribar a tenir contacte amb algun animal o humà, potser no passa mai (els experts diuen que és un risc a tenir en compte però que no hi ha motius per alarmar-se). Potser són virus que no ens afecten, potser.

Lo que és segur és que hem de lluitar per evitar que la crisi del coronavirus la paguem els de sempre i hem de lluitar per canviar el model de producció a un model sostenible, respectuós amb el medi ambient i de proximitat.

 

Àlex de la Guia
Jove de Móra d'Ebre, un dels impulsors del projecte "Generació #LoRiuÉsVida", tècnic superior en química ambiental. Implicat en les reivindicacions del territori, en especial contra el cementiri nuclear, l'abocador de Riba-roja i el transvasament de l'Ebre. Actualment, també és membre de la Plataforma Ribera Digna. Exportaveu de les Joventuts d'Esquerra Republicana Terres de l'Ebre.
07/07/2020

Un estiu diferent

01/06/2020

​El feixisme mata

04/05/2020

Coronavirus, no serà l'últim problema

08/04/2020

El pitjor virus? La mediocritat política

03/02/2020

​La Terra parla, l'escoltem?

03/12/2019

Després del divendres negre arriba el dilluns de fum

05/11/2019

Marxem del país que fa campanya amb les porres

08/10/2019

Ja mos poden sentenciar, que ho tornarem a fer

03/09/2019

Lo planeta s'acaba, reaccionem?

06/08/2019

Ara que estem a l'agost i venen festes majors recordeu: No és no!

Participació