OPINIÓ

El pitjor virus? La mediocritat política

«Partits, deixeu de mentir, manipular i jugar amb els morts per rascar quatre vots. Sou repugnants i espero que, com a mínim, això tingui conseqüències polítiques»

per Àlex de la Guia , Móra d'Ebre, 8 d'abril de 2020 a les 10:46 |
Actualment estem passant per uns moments crítics, una situació fosca que, com totes les situacions de crisis desperta lo millor i lo pitjor de la gent.

Des que la cisis del coronavirus ha arribat a l'Estat espanyol, hem viscut molts moments emocionants i de solidaritat. Empreses que fan pantalles i mampares de protecció per als sanitaris; empreses i persones voluntàries que fan mascaretes per als veïns i personal sanitari, taxistes i conductors d'autobusos voluntaris que porten a la gent recuperada a casa. I un dels moments més emocionants del dia, l'aplaudiment al personal sanitari i els que treballen des dels diferents sectors per parar l'epidèmia i omplir el rebost de la gent: Personal sanitari, personal de neteja, venedors, pagesos, transportistes, músics que alegren el dia per les xarxes, etc.


Però amb l'aplaudiment no n'hi ha prou, espero que a la següent vaga dels sanitaris per unes condicions laborals dignes la gent responga omplint la manifestació i no amb insults per haver d'esperar més estona a urgències o al CAP, espero que els policies que ara van als hospitals a fer sonar les sirenes en mostra d'agraïment i suport no els apallissen quan es manifesten pacíficament per tenir uns recursos dignes per poder salvar el màxim de vides. Espero que la dreta espanyola que ara s'ompli la boca de la importància de la sanitat i critiquen la gestió del Gobierno espanyol aprenguin que retallar en sanitat mata. Espero que la dreta catalana per fi hagi obert els ulls i deixi de defensar les retallades de Mas que són igual de perjudicials que les retallades espanyoles.

No vull defensar a Mas, però quan parlem de la sanitat catalana no només hem de parlar de les retallades de Mas, també hi ha l'amiguisme que va deixar Pujol o del "les hemos destrozado el sistema sanitario" de De Alfonso a Fernández Díaz parlant de la sanitat catalana.


Tampoc vull que us penseu que vull defensar el Gobierno espanyol, de fet, tot lo contrari. El govern espanyol i els seus dos partits són els que m'han fet ficar al principi que els moments de crisis també desperten lo pitjor de la gent.

L'executiu espanyol està anant tard i malament en molts moments de la crisi i en lloc de fer autocritica com a govern o partits polítics els seus alcaldes a Catalunya els segueixen el joc de postureig militar i crítica destructiva contra la Generalitat.

L'Estat espanyol, com la resta d'Europa, han tingut des del gener per preparar-se per si el Coronavirus sortia de la Xina i cap estat europeu es va preparar per això quan va arribar a Itàlia es va escampar amb tanta velocitat, però ni amb lo Coronavirus a Europa la Unió Europea es va moure (i Espanya tampoc).

L'Estat es va trobar el coronavirus i no el va saber controlar, podria haver après dels errors i encerts d'Itàlia i la Xina però va preferir començar l'estratègia de zero (ignorant també les recomanacions de l'OMS). Mentre Itàlia i la Xina van tancar els seus principals focus l'Estat no va tancar Madrid, ni cap ciutat amb un focus important com també podria ser Barcelona, tampoc van deixar que les Comunitats dirigeixin la seva estratègia de forma coordinada amb l'estat i les altres Comunitats Autònomes. Va centralitzar la compra de material, cosa lògica per estalviar diners, però fent-ho com ho ha fet l'estat és una decisió polititzada i no econòmica.

També van centralitzar les decisions polítiques evitant que les comunitats autònomes poguessin tancar els seus accessos o alguna ciutat per evitar l'entrada de gent dels principals focus que va a la platja o a la segona residencia de forma irresponsable.

Encara no sabem per què l'estat no va tancar Madrid, ni va deixar tancar Catalunya, ni ha tancat l'Àrea Metropolitana de Barcelona, diuen que el virus no entén de regions ni banderes però molts països no deixen entrar ciutadans que vénen d'Itàlia o Espanya. El virus no entén de regions, però tothom està tancant les seus principals focus inclòs quan la capital de l'Estat és el principal focus, com a fet Finlàndia amb la zona de Hèlsinki.

Paral·lelament el govern espanyol va comprar uns tests xinesos de detecció rapida del coronavirus a una empresa espanyola. Els tests no funcionaven com s'havia promès i l'ambaixada xinesa a Espanya va dir via Twitter que els tests eren d'una marca que la Xina no havia recomanat a l'estat.

Estem veient coses molt surrealistes, com la injecció de diners a les televisions privades en plena crisis sanitària i a les portes d'una crisi econòmica mentre altres països reclamen els diners de l'anterior crisi als bancs. Però per surrealista los militars uniformats parlant de la crisi sanitària a les rodes de premsa. I clar, passa lo que passa, tracten la crisi com una guerra, als ciutadans com a soldats i a cada dia de la setmana com a dilluns quan tots los dies han de ser com diumenges, els ciutadans mos hem de comportar com malalts (i si tenim algun malalt a casa com auxiliars d'infermeria i seguir les recomanacions dels sanitaris). I l'exercit passeja pels carrers, en alguns casos provocant com han fet a Navarra passejant amb l'himne espanyol a tot volum.

Com sempre, com a tota crisis, surt la mediocritat i mesquinitat política que s'aprofita de les desgràcies i les morts per fer política, guanyar quatre vots i rentar la cara de les institucions en caiguda lliure com la monarquia o l'exercit. Per això veiem com l'exercit "desinfecta" l'aeroport del Prat amb més periodistes que militars, com "construeixen" un hospital a IFEMA però quan les càmeres desapareixen els soldats deixen de treballar i ho construeixen els treballadors d'IFEMA i els proveïdors habituals. Veiem com els alcaldes catalans dels partits del govern central fan passejar-se l'exercit per "ajudar" a la ciutat i fer fotos per criticar la Generalitat i utilitzen els perfils oficials dels ajuntaments, com a l'Hospitalet del Llobregat, per fer publicitat de l'exercit i del PSC.

Estem veient com ens menteixen dient que gràcies al Rei ens arriben donacions de països i empreses, els mateixos països i empreses que també donen material a Estats sense monarquia.

Tot per netejar la imatge.

Crec que estan fent una gestió lamentable, però abans de criticar a un govern que s'ha trobat amb una pandèmia mundial quan tot just s'acaba de constituir, s'ha de mirar més enllà i lo primer que es veu són les mentides, els diners regalats als bancs, les retallades i els intents de privatització de la sanitat pública per part de la dreta.

I ja per acabar, m'agradaria demanar unes coses a la societat en general i als partits polítics.

Gent, quedeu-vos a casa VOSTRA, on viviu entre setmana, res de segones residències, res de vacances, res de viatges, res de festes. No estem de vacances, estem en confinament per salvar la nostra vida i la del veí, estem tancats per evitar la saturació total del sistema sanitari.

Partits, deixeu de mentir, manipular i jugar amb els morts per rascar quatre vots. Ja sé que els partits del règim del 78 sabeu fer política molt bé amb els morts, ho heu demostrat amb ETA que encara la nomeneu i fa molt que va entregar les armes. Però deixeu-ho de fer JA! Feu pena, és lamentable. Segurament ho demano massa tard, no crec que es pugui anar més enllà de VOX i el seu tuit ensenyant taüts dient que l'Estat intenta amagar la imatge de tots els taüts d'aquests dies utilitzant imatges de TVE! Sou repugnants i espero que, com a mínim, tingui conseqüències polítiques.

 

Àlex de la Guia
Jove de Móra d'Ebre, un dels impulsors del projecte "Generació #LoRiuÉsVida", tècnic superior en química ambiental. Implicat en les reivindicacions del territori, en especial contra el cementiri nuclear, l'abocador de Riba-roja i el transvasament de l'Ebre. Actualment, també és membre de la Plataforma Ribera Digna. Exportaveu de les Joventuts d'Esquerra Republicana Terres de l'Ebre.
07/07/2020

Un estiu diferent

01/06/2020

​El feixisme mata

04/05/2020

Coronavirus, no serà l'últim problema

08/04/2020

El pitjor virus? La mediocritat política

03/02/2020

​La Terra parla, l'escoltem?

03/12/2019

Després del divendres negre arriba el dilluns de fum

05/11/2019

Marxem del país que fa campanya amb les porres

08/10/2019

Ja mos poden sentenciar, que ho tornarem a fer

03/09/2019

Lo planeta s'acaba, reaccionem?

06/08/2019

Ara que estem a l'agost i venen festes majors recordeu: No és no!

Participació