opinió

La força de seguir

«Fa 18 anys va néixer la Plataforma en Defensa de l'Ebre, i amb ella una cultura de respecte al nostre riu i al nostre territori. Hem vist que la constància i la il·lusió és la clau de tot el que es fa a la vida, sigui un projecte o organitzar-te per aconseguir un objectiu»

per Àlex de la Guia , Móra d'Ebre, 4 de març de 2019 a les 10:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa 18 anys va néixer la Plataforma en Defensa de l'Ebre, i amb ella una cultura de respecte al nostre riu i al nostre territori.

Estos 18 anys no han sigut anys fàcils, durant els últims 18 anys ens ha tocat sortir molt al carrer per defensar lo nostre territori i la seva dignitat. Vam començar lluitant contra el transvasament de l'Ebre i la Enron, i hem seguit lluitant contra abocadors, massificació eòlica, cementiri nuclear, Castor, un servei ferroviari digne o contra la contaminació del pantà de Flix.


Per aquest motiu l'any passat la Núria Caro i jo vam començar el projecte Generació lo riu és vida un projecte per narrar les diferents lluites a partir del testimoni de les persones que han liderat les diferents lluites i de la gent jove que al poc de nàixer ja havíem de sortir al carrer per defensar l'Ebre i hem seguit sortint per la dignitat de les nostres comarques. 

La idea d'aquest llibre em va venir al cap el 7 de febrer del 2018. Baixant a treballar a Tortosa el Facebook em va recordar que dos anys abans estàvem milers de persones a Amposta manifestat-mos contra el nou PHN. Després de veure les imatges vaig començar a llegir el llibre "L'Ebre, un riu que fa pujada", d'Artur Gaya, llegint el llibre amb les imatges d'Amposta al cap vaig començar a recordar altres manifestacions i moviments de les Terres de l'Ebre i pensant com plasmar totes les lluites i fer un petit homenatge a la gent que sempre ha estat al peu del canó em va venir la idea del llibre. Li vaig comentar a la Núria de fer-lo, i conversa rere conversa plantejant lo llibre, el projecte es va anant fent gran i ha acabat sent un programa de televisió i un llibre.


Durant aquest projecte hem pogut conèixer anècdotes, sentiments i llocs especials de la gent que ens ha ajudat; hem descobert llocs màgics; hem conegut vivències i anècdotes mentre recordàvem les nostres; hem après què és la dignitat, la lluita, l'entrega, la constància o el sacrifici a través d'algunes de les millors persones de les Terres de l'Ebre; hem vist que la constància i la il·lusió és la clau de tot el que es fa a la vida, sigui un projecte o organitzar-te per aconseguir un objectiu.

Ara que entrem al mes de març estem a punt de veure materialitzada l'última part del projecte. A mitjans de març sortirà publicat el nostre llibre, Generació lo riu és vida, un llibre que, com el programa de televisió que vam dirigir entre el setembre i el novembre al Canal Terres de l'Ebre, narra les grans lluites que hem tingut els darreres 18 anys a les Terres de l'Ebre. Al llibre, editat per Cossetània, podreu recordar les grans mobilitzacions i els moments claus de cada lluita, al mateix temps també podreu conèixer algunes anècdotes i la música que mos ha acompanyat durant aquests 18 anys i que ja s'han convertit en himnes de lluita. Tot això a través de la visió dels xiquets i xiquetes que hem crescut amb les mobilitzacions.

Han estat molts mesos de molta faena, des de mitjans de maig fins a finals de desembre. Durant els primers quatre mesos vam estar quedant amb les 20 persones que ens han explicat les seves vivències, els seus punts de vista i ens han explicat el dia a dia de la lluita. I des del setembre fins al desembre vam estar fent un treball de recerca, per conèixer més a fons els diferents temes que tractem al llibre, i vam escriure el llibre completant la cerca amb les converses amb els protagonistes.

Aquest cap de setmana, durant el rodatge del videoclip de la cançó que Pepet i Marieta ha escrit amb motiu dels 18 anys de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, es va poder veure plasmada una imatge del que pretén ser el llibre. Un llegat de lluita a través de la gent que ha sacrificat hores pel bé de tots acompanyats de la música alegre de les Terres de l'Ebre i gent jove conscienciada amb una gran estima pel territori i moltes ganes d'ajudar per preservar lo nostre riu.

Lo dissabte, a Amposta, hi havia gent de totes les edats, des de recent nascuts fins a jubilats. Hi havia la gent de sempre, els i les portaveus que des del primer moment han estat davant però també gent jove i adolescents amb la samarreta blava i ganes de cridar "lo riu és vida" i participar dels 18 anys de la Plataforma en Defensa de l'Ebre i del videoclip de Pepet. Este fet constata que generació rere generació seguirem al peu del canó, seguirem lluitant per defensar l'Ebre i el nostre territori. Seguirem amb tota la força que ens dóna la constància.

 

Àlex de la Guia
Jove de Móra d'Ebre, un dels impulsors del projecte "Generació #LoRiuÉsVida", tècnic superior en química ambiental. Implicat en les reivindicacions del territori, en especial contra el cementiri nuclear, l'abocador de Riba-roja i el transvasament de l'Ebre. Actualment, també és membre de la Plataforma Ribera Digna. Exportaveu de les Joventuts d'Esquerra Republicana Terres de l'Ebre.
04/08/2020

Ningú mos deixa guardar la samarreta blava amb lo nus

07/07/2020

Un estiu diferent

01/06/2020

​El feixisme mata

04/05/2020

Coronavirus, no serà l'últim problema

08/04/2020

El pitjor virus? La mediocritat política

03/02/2020

​La Terra parla, l'escoltem?

03/12/2019

Després del divendres negre arriba el dilluns de fum

05/11/2019

Marxem del país que fa campanya amb les porres

08/10/2019

Ja mos poden sentenciar, que ho tornarem a fer

03/09/2019

Lo planeta s'acaba, reaccionem?

Participació