opinió

Lluitar contra l'abocador per defensar les Terres de l'Ebre

«Aquest nou atac a la Ribera d'Ebre no és una lluita de poble o comarca, és una lluita en defensa de les Terres de l'Ebre i les comarques properes. És una lluita per defensar una de les reserves de la biosfera de Catalunya»

per Àlex de la Guia , Móra d'Ebre, 5 de febrer de 2019 a les 10:44 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Des del 28 de desembre que es va fer públic que Riba-roja s'estava preparant per a l'emplaçament d'un nou abocador de residus industrials i l'avançat estat del projecte, s'han sentit molts arguments en contra i a favor del projecte. Però també s'han sentit mentides i manipulacions per fer veure que l'abocador que Antonio Suárez vol per al seu poble no és tan dolent.
 

Des dels anys 70 fins a principis de segle
la gent de les Terres de l'Ebre ens sentim l'abocador de Catalunya i que les institucions catalanes i espanyoles només ens volien per enviar allò que no vol ningú i agafar-mos allò que més volem.
 

Fa 19 anys vam dir prou! Ens vam alçar contra el transvasament de l'Ebre i vam guanyar aquella guerra i amb aquella lluita van néixer les Terres de l'Ebre, un territori que va passar de la tristesa a l'esperança, de voler marxar a Barcelona o Tarragona a apostar per quedar-se al territori i invertir per dignificar-lo, creant empreses que ofereixen turisme rural i familiar, productes de qualitat i millorar la tecnologia del sector primari.
 
Aquestes inversions de particulars i les institucions que creuen amb els seus ciutadans i el seu territori es veuen contínuament amenaçades pels polítics que no creuen amb el territori i prefereixen els diners fàcils que els hi porten les empreses que volen fer infraestructures com l'abocador de Riba-roja o altres emplaçaments que trinxen el territori (com la massificació eòlica).
 
El passat 30 de gener el ple del consell comarcal de la Ribera d'Ebre va aprovar una moció consensuada pel consell d'alcaldes en rebuig a l'abocador de Riba-roja. La moció es va aprovar davant del públic que va omplir la sala de plens. Abans de la votació els diferents grups i consellers que van voler van poder explicar el sentit del seu vot, durant el torn obert de paraula. Durant aquest torn l'alcalde de Riba-roja no va demanar paraula rebutjant així l'oportunitat que tenia de defensar l'abocador davant del públic i la resta de consellers. Per què no va parlar? De què tenia por? De quedar en evidència com Jordi Jardí, alcalde de Tivissa. Jardí va repetir el seu discurs atacant els contraris a l'abocador per ser partidistes (oblidant-se que regidors del seu mateix partit també havien entrat i aprovat aquesta mateixa moció a alguns ajuntaments, consells comarcals i la diputació de Lleida).
 
Jardí, igual que altres favorables a l'abocador, va dir que l'abocador no era dolent perquè portava diners a l'ajuntament i així podia millorar el servei a la ciutadania. D'acord, però a quin preu? Al preu de tenir per sempre un forat ple de brossa industrial? Al preu de tenir un abocador a prop d'uns aqüífers (com és el cas de l'abocador de Tivissa). De totes maneres, diversos ajuntaments han demostrat que es poden millorar els serveis a la ciutadania sense vendre la terra, tot és qüestió de prioritats i dignitat política, però tots sabem el preu de la dignitat d'alguns polítics.
 
Aquests dies també hem sentit, de forma malintencionada, que Flix s'estava preparant per acollir un abocador industrial de materials perillosos i tòxics, cosa totalment falsa. És cert que durant el 2017 a Flix se li va oferir acollir aquest abocador, però alguns s'obliden d'explicar la segona part de la història: des del primer moment l'ajuntament de Flix va renunciar a acollir-lo. Però això ho diuen ara, per crear tensions entre els partits i polítics contraris a l'abocador de Riba-roja i per fer veure que el seu abocador no és tan dolent, que n'hi ha de pitjors. Caldria saber com és que Jardí i Suárez coneixen les converses privades que van tenir l’empresa TMA Grup Sánchez i l’ajuntament de Flix.
 
Al mateix temps que fan moure aquests arguments manipulats per l'entorn favorable a l'abocador i per alguns mitjans del territori. Diuen que la gent de fora de la Ribera d'Ebre o directament la gent de fora de Riba-roja no es pot pronunciar, ja que aquestes pronunciacions xoquen frontalment contra la independència del municipi de Riba-roja.
 
Aquest nou atac a la Ribera d'Ebre no és una lluita de poble o comarca, és una lluita en defensa de les Terres de l'Ebre i les comarques properes a la Ribera d'Ebre (Baix Camp, Garrigues, Priorat i Segrià). És una lluita per defensar una de les reserves de la biosfera de Catalunya, és una lluita per protegir el camí d'ampliar la reserva de la biosfera fins al nord de la Ribera d'Ebre i així aconseguir que totes les Terres de l'Ebre siguin reserva de la biosfera per la UNESCO. Per això és normal que davant d'una lluita de territori entitats i institucions de fora de la comarca es pronunciïn, igual que és normal que davant d'una lluita de país com és la lluita en contra del transvasament de l'Ebre o el Castor entitats i institucions d'arreu de Catalunya es pronunciïn i se solidaritzin amb el nostre territori.
 
Estaria bé que per un cop es deixessin de mentir
, manipular i utilitzar arguments buits per defensar allò que no vol ningú. Si la gent no ho vol, no és perquè no rebran diners o per una qüestió electoralista, és perquè s'estimen el territori i el volen defensar davant dels continus atacs siguin dels colors que siguin. Hi ha gent en contra dins i fora de la comarca que forma part d'ERC, PDeCAT, CUP, PSC, PP i Solidaritat.
 
Aquest fet demostra que els càrrecs electes contraris a l'abocador no ho estem per la proximitat de les eleccions, és perquè creiem amb el territori i l'estimem.

 

Àlex de la Guia
Jove de Móra d'Ebre, un dels impulsors del projecte "Generació #LoRiuÉsVida", tècnic superior en química ambiental. Implicat en les reivindicacions del territori, en especial contra el cementiri nuclear, l'abocador de Riba-roja i el transvasament de l'Ebre. Actualment, també és membre de la Plataforma Ribera Digna. Exportaveu de les Joventuts d'Esquerra Republicana Terres de l'Ebre.
04/08/2020

Ningú mos deixa guardar la samarreta blava amb lo nus

07/07/2020

Un estiu diferent

01/06/2020

​El feixisme mata

04/05/2020

Coronavirus, no serà l'últim problema

08/04/2020

El pitjor virus? La mediocritat política

03/02/2020

​La Terra parla, l'escoltem?

03/12/2019

Després del divendres negre arriba el dilluns de fum

05/11/2019

Marxem del país que fa campanya amb les porres

08/10/2019

Ja mos poden sentenciar, que ho tornarem a fer

03/09/2019

Lo planeta s'acaba, reaccionem?

Participació