opinió

Els diners fàcils no ho són tot, al contrari: són res!

«No podem permetre que la mediocritat política que encara segueix viva a la Ribera d'Ebre faci mal, de nou, a tot un territori i al futur d'una comarca. Sí aquest és el futur post-nuclear que alguns volen per la nostra comarca vol dir que no han entès res»

per Àlex de la Guia , Móra d'Ebre, 7 de gener de 2019 a les 12:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El passat 28 de desembre, aprofitant el dia dels innocents, es va fer públic que els rumors que feia setmanes que es sentien per la Ribera d'Ebre, eren certs: Riba-roja es prepara per acollir un abocador de residus industrials no perillosos, un nou abocador a la comarca.

Aquell dia ens vam assabentar que s'estaven tramitant els permisos d'obra i que Urbaser i Griñó ja havien comprat els terrenys. En un primer moment, un bon grapat de gent es va pensar que era una innocentada, però al veure que tots els mitjans del territori parlaven de l'abocador i que uns quants representant polítics comarcals es ficaven les mans al cap i criticaven l'abocador a través de les xarxes van veure que anava de veritat.


Lo nou abocador tindrà una superfície de 34 hectàrees, una inversió de 10 milions d'euros i generarà (en principi) 14 llocs de treball. A canvi de l'abocador els habitants de Riba-roja s'estalviaran l'impost de la brossa (uns 90 euros anuals) i l'ajuntament rebrà un mínim de 240.000 euros anuals, els primers tres anys, i 265.000 a partir del quart any.

Segons el projecte, l'abocador tindrà una vida de 21 anys i 30 anys més de seguiment i control. Un cop es tanqui l'abocador, els residus es quedaran allà, per sempre.


El projecte, format per quatre cel·les independents, tindrà una capacitat inicial de 6.857.067 metres cúbics, més del doble que el que actualment tenim actiu a Tivissa, també a la Ribera d'Ebre, abocador que en principi era pels municipis de les comarques de Terra Alta, Priorat i Ribera d'Ebre i s'ha convertit en l'abocador de més de la meitat de Catalunya. Es calcula que podrà acollir 250.000 tones l'any, 15 tones per hora, que es preveu que procedeixin d'altres centres de valorització de Catalunya.

Aquestes 15 tones per hora faran que cada dia 100 tràilers travessin tota la Ribera d'Ebre per portar els residus a l'abocador. La via principal per on passarien els tràilers és el Pas de l'Ase, la principal carretera d'evacuació en cas d'accident nuclear d'Ascó l i ll. Deteriorant diàriament la carretera amb el seu pas a l'anar i al tornar, dificultarien l'evacuació d'emergència -no és lo mateix evacuar a la població per una carretera ben asfaltada que desgastada, ni per una carretera sense camions o amb tràilers-.

Però això sí, l'alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez, té raó amb alguna de les seves excuses per defensar l'abocador, com per exemple que la Ribera d'Ebre està patint una despoblació per la falta d'oportunitats laborals (Riba-roja en concret ha perdut 200 habitants en els darrers anys). De veritat algú creu que el despoblament es pararà per crear 14 llocs de treball a un macro-abocador? O que aquestes 200 persones tornaran per l'abocador?

També, l'alcalde i els defensors de l'abocador, diuen que el model turístic que s'està treballant a la Ribera d'Ebre no és incompatible amb la industrialització de la comarca, una industrialització per la que hem de treballar per evitar el tancament de la comarca amb el tancament de les nuclears. Cert, el turisme no és incompatible amb la indústria (i la costa del Camp de Tarragona n'és un exemple), però el que vol portar a Riba-roja no és indústria, no està apostant per una gran fàbrica, està proposant un gran abocador.

Són arguments molt populistes per acontentar a la gent i netejar la cara del projecte, com sempre, s'excusen amb els diners que rebrà l'ajuntament i els llocs de treball que es generaran. Però si realment creuen que amb l'abocador evitaran el despoblament de la comarca: són uns ingenus. Si creuen que la majoria de gent ens callarem per aquestes excuses de mal pagador: no ens coneixen.

Si el futur postnuclear que proposen alguns polítics per la Ribera d'Ebre és un futur d'abocadors, millor que no proposin res.

Diuen que som una comarca "especialitzada" en residus, energia i aigua. Jo diria que som una comarca on se'ns ha imposat aquest model. Ara tenim l'oportunitat per treballar per una Ribera d'Ebre postnuclear, neta. No cal que deixem aquest model de residus i energia que tant agrada a alguns polítics. Des de les institucions podem promoure portar plantes de reciclatge, en lloc d'abocadors i així fomentem l'economia circular, no? Per què ara que estem a la porta del tancament de les nuclears no apostem per un futur sense residus nuclears i amb menys CO₂? Podem treballar per atraure fàbriques de plaques solars, o aerogeneradors domèstics.

Hem de treballar pel futur comarcal sense oblidar que som una comarca on l'agricultura és present a tots els municipis i des de les institucions s'ha de treballar per potenciar els productes de la nostra comarca i dignificar el sector. Així com, també hem d'aprofitar el potencial turístic que tenim per ampliar l'oferta en turisme rural i familiar de la comarca.

Però el model de comarca que alguns polítics ens segueixen imposant ho dificulta. Si els polítics locals segueixen venent el territori al millor postor, no farem res.

La comarca necessita polítics valents, amb ganes de treballar, que no acceptin els diners fàcils a canvi de vendre la terra. Necessitem polítics amb ganes de treballar pel seu poble i el nostre territori que es moguin per atraure inversions per millorar les infraestructures i al mateix temps per atraure fabriques i empreses que generin llocs de treball i no trinxin les Terres de l'Ebre.

En resum: no podem permetre que la mediocritat política que encara segueix viva a la Ribera d'Ebre faci mal, de nou, a tot un territori i al futur d'una comarca. Sí aquest és el futur post-nuclear que alguns volen per la nostra comarca vol dir que no han entès res, que no han entès que vendre la terra és pa per avui i gana per demà, no han entès que el model de trinxar el territori només fa que empobrir els pobles. I per tant, com no han entès això i no tenen visió de futur, jo us demano, si us plau, deixeu la política. Seguint per aquest camí no feu cap bé als vostres pobles (en aquest cas Riba-roja) ni a la comarca.

 

Àlex de la Guia
Jove de Móra d'Ebre, un dels impulsors del projecte "Generació #LoRiuÉsVida", tècnic superior en química ambiental. Implicat en les reivindicacions del territori, en especial contra el cementiri nuclear i el transvasament de l'Ebre. Actualment, també és membre de la Plataforma Ribera Digna. Exportaveu de les Joventuts d'Esquerra Republicana Terres de l'Ebre i regidor d'ERC a Móra d'Ebre. Tècnic de suport associatiu a Òmnium Cultural Terres de l'Ebre.
03/12/2019

Després del divendres negre arriba el dilluns de fum

05/11/2019

Marxem del país que fa campanya amb les porres

08/10/2019

Ja mos poden sentenciar, que ho tornarem a fer

03/09/2019

Lo planeta s'acaba, reaccionem?

06/08/2019

Ara que estem a l'agost i venen festes majors recordeu: No és no!

03/07/2019

Fem rebrotar la Ribera d'Ebre

03/06/2019

Mosca negra: un símptoma del maltractament al riu

06/05/2019

Almatret i l'Ebre també han de decidir

02/04/2019

​Ara que ja hem celebrat els 18 anys...

04/03/2019

La força de seguir

Participació