El monument perpetua el concepte fals de la «dictablanda» de Franco

«S’ha d’explicar als jóvens exactament què era el franquisme i, en el cas concret que ens interessa actualment, què representa el monument que es va erigir al seu honor a Tortosa».

per Brian Cutts, Tortosa | 20 de maig de 2016 a les 11:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de maig de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Arran de la polèmica incomprensiblement eterna del monument franquista de Tortosa, últimament s’ha parlat molt sobre si la gent està informada degudament sobre aquest tema. Als jóvens ebrencs els expliquen què va passar a la batalla de l’Ebre? Més concretament en el cas actual, els expliquen què representa l’aspecte més visual d’aquella època que encara perdura al mig del riu a Tortosa?

No he mirat la matèria dels cursos de l’ESO, però parlant en adolescents em fa la impressió que tenen informació, molt generalitzada, sobre el cop d’estat de Franco i la guerra que va provocar. Però trobo a faltar els elements locals, els elements que farien que la joventut tingue més interès per aquesta època de la nostra història. Normalment són precisament els temes relacionats amb història local que ens obren els camins del coneixement.


Sempre diem que és important entendre el passat per no repetir els errors, i si volem que als jóvens ebrencs els interesse saber i aprendre del passat negre més recent d’aquest país, s’hauria d’aprofitar per explicar-ho partint de la història local amb visites a les trinxeres, i altres espais de la guerra i post-guerra i als centres d’estudi a les Terres de l’Ebre.

S’ha d’explicar als jóvens exactament què era el franquisme i, en el cas concret que ens interessa actualment, què representa el monument que es va erigir al seu honor a Tortosa. Hi ha prou informació històrica, fins i tot els discursos de la inauguració, per explicar el significat real del monument. Si no fem això, estem perpetuant el silenci, i acceptant una llegenda urbana massa estesa, però absolutament falsa,  de que aquesta monstruositat es va construir per a recordar tots els morts a la batalla de l’Ebre.


Si molta gent repeteix aquesta llegenda falsa, o passa olímpicament del tema, estem restant importància al que va passar. Estem donant una imatge de que Franco fos un dictador “light” i es poden tolerar els seus símbols. De ben segur que si preguntem si volem un monument glorificant una victòria de Hitler, tots direm que no. Llavors per què veiem diferent aquest monument?

Alguna cosa ha fallat en la transició i l’ensenyament actual. Rectifiquem-ho ja. Expliquem amb dades a la mà allò que va passar, i traslladem el monument a un lloc més apropiat en una democràcia – un museu o un altre espai d’estudis a Tortosa. Un lloc on realment podem aprendre dels errors i barbaritats del passat  No hi ha cap lloc a l’Europa occidental que mantingue una exaltació a un dictador en la via pública.  

Ensenyem als jóvens com s’ha de tractar la història, com s’ha d’estudiar i com s’ha d’explicar. Creem una mena de museu o centre d’estudis per la pau a Tortosa, i donem al monument el tractament que li cal. Prou de banalitzar i tolerar els símbols antidemocràtics!
 

 

Participació