Alcanar assimila el malson terrorista en un multitudinari minut de silenci

L'alcalde, Alfons Montserrat, ha fet una crida a la calma i a recuperar aviat la normalitat un cop superada la consternació i preocupació actual | Onze veïns han hagut de ser reallotjats

Veïns i autoritats s'han reunit a migdia per guardar 5 minuts de silenci davant l'Ajuntament d'Alcanar.
Veïns i autoritats s'han reunit a migdia per guardar 5 minuts de silenci davant l'Ajuntament d'Alcanar. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
18 d'agost del 2017
Actualitzat el 20 d'agost a les 10:42h
Encara amb tota la consternació reflectida als rostres, intentant assimilar un protagonisme accidental que mai haguéssen desitjat, autoritats i veïns d’Alcanar s’han reunit este migdia davant l’ajuntament per fer cinc minuts de silenci pels atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils. Ahir, a la nit, van saber que l'atemptat a la capital catalana s’havia estat cuinant en un xalet de la urbanització Montecarlo, a Alcanar platja, en confirmar-se la vinculació entre les explosions que van començar dimecres a la nit i l’acció reivindicada per Estat islàmic. L’alcalde, Alfons Montserrat, reconeixia l’estupefacció sentida en veure com una de les hipòtesis menys plausibles passava a ser confirmada pel major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

“Amb la primera explosió ningú pensàvem això, fins i tot amb la segona –dijous a la tarda-, veiem plausible que pogués haver-hi una càmera de gas i la fes saltar la guspira amb la retroexcavadora, ho trobàvem una explicació racional, però la hipòtesi que hi podia haver una correlació amb els fets a Barcelona mai en la vida l’haguessem pensat, anit ens vam quedar realment sorpresos”, ha admès. El municipi, ha reconegut, ha tingut per tant un “protagonisme accidental, perquè això era la rebotiga, la cuina on es podia estar cuinant part de l’operatiu, però no era un objectiu terrorista”, ha recordat. El fet, però, que hi haja zones d’habitatges disseminats, ha admès, com passa a altres municipis, facilita passar desapercebut entre el veïnat: “Són llocs poc transitats, s’hi ha d’anar expressament, no hi ha massa veïnat i això facilita l’anonimat que es buscava, és cert que la realitat en habitatges disseminats permet l’anonimat i entrar i sortir en certa tranquil·litat”, ha apuntat Montserrat.

Tot i la consternació i la preocupació, ha afegit, cal tenir en compte que “a tota Europa estem convivint amb esta amenaça, ningú se’n pot escapar, ni Barcelona, ni Madrid, ni Londres ni Paris, ni Niça, per tant avui malgrat que hem tingut accidentalment este protagonisme, la gent la de seguir venint confiada, en calma, en pau i amb la normalitat en què sempre hem viscut”.

Onze veïns reallotjats
L’ampliació del perímetre de seguretat a l’entorn del xalet on s’han produït les explosions ha fet desallotjar més veïns dels que ho havien estat dimecres. A hores d’ara, segons ha explicat el tinent d’alcalde Jordi Bort, “hi ha onze veïns que han estat reallotjats i s’han fet les gestions oportunes amb un establiment hoteler de la zona i amb Protecció Civil, Creu Roja, i els serveis socials per donar-los tot el suport que necessiten”, ha explicat. Alguns han demanat atenció psicològica davant els fets que han viscut d’aprop. Bort ha felicitat als cossos de seguretat, que “faran els exàmens corresponents per decidir si podran accedir avui mateix als seus habitatges o si continuen reallotjats de moment”. En tot cas, s’ha posat “a disposició dels veïns al 100%”.

 

L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, i el tinent d'alcalde Jordi Bort, en la seua compareixença davant els mitjans de comunicació. Foto: S. Cabanes