Agricultura intensifica els controls per evitar l'arribada de l'«èbola de l'olivera» a Catalunya

La detecció d'un focus d'esta plaga a Alacant posa en alerta el sector agrari i les administracions

ACN
11 de juliol del 2017
Actualitzat a les 10:26h
Oliveres afectades pel bacteri, a Itàlia.
Oliveres afectades pel bacteri, a Itàlia. | Agència europea EFSA
La detecció d'un primer focus de Xylella fastidiosa –la plaga coneguda com l'èbola de l'olivera- a la península Ibèrica ha posat en guàrdia les administracions i els pagesos. La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha anunciat que el seu Departament ha redoblat els esforços de control i els requeriments de seguretat sanitària, conjuntament amb el sector agrari, després que es donés a conèixer l'existència d'un camp d'ametllers afectat per esta bactèria a la província d'Alacant, fa poc més d'una setmana. "Podem certificar que Catalunya està lliure de la plaga", ha assegurat Serret, tot apuntant que Agricultura treballa també de forma coordinada amb la Generalitat Valenciana per contenir la seua expansió. En este sentit, ha recordat la importància d'aconseguir mantenir els conreus catalans lliures d'este risc davant l'efecte catastròfic que tindria sobre les rendes agràries.

La 'Xylella fastidiosa', contra la qual encara no existeix remei, pot arribar a matar els arbres afectats –oliveres, ametllers o vinya, principalment, però també té incidència sobre els cítrics o flors i plantes ornamentals- i provocar quantioses pèrdues.

Després de ser detectada cap el 2010 al sud d'Itàlia –on ha causat autèntics estralls entre les poblacions d'oliveres- i a principis d'aquest 2017 a Mallorca, el bacteri –que, possiblement, es transmet a través d'insectes i acaba assecant els vasos de la planta- ha acabat aterrant al territori peninsular. Un problema més per al sector agrari que, en este cas, s'enfronta a una de les plagues més amenaçadores per als seus arbres mai coneguda. "El nostre màxim neguit , el màxim objectiu és que no es propagui, que ho puguem acotar i mantenir Catalunya lliure de 'Xylella'", ha assegurat la consellera Serret. Des de fa mesos, el Departament ha "augmentat les prospeccions i analítiques" per fer front a la infecció. Però el cercle es va estrenyent i les conseqüències en el cas de la seua propagació podrien resultar incalculables. 

"És un risc important per als cultius i totes les rendes que depenen de els produccions d'olivera, vinya, ametller o flors i plantes ornamentals", ha indicat Serret. De moment, i sobre el terreny, el Departament extrema la cautela amb l'exigència de "rigor en el moviment de materials vegetals", el requeriment de certificacions per a les plantes i una major atenció sobre l'evolució dels arbres, de forma que quan es detecte algun indici d'anomalia, els pagesos donen avís als serveis de protecció vegetals i els experts. "Treballem conjuntament amb el sector, assumim la coresponsabilitat de l'administració. A tots ens importa que no arribe la plaga", ha tancat.