​L'operatiu contra el tràfic de drogues al Montsià es tanca amb 21 detinguts

Se'ls acusa dels delictes de cultiu i elaboració de drogues, tràfic de drogues, pertinença a organització criminal, associació il·lícita, amenaces, trencament de condemna i defraudació de fluid elèctric

Agents de la Policia Local d'Amposta encaputxats col·laborant en l'operació del 28 de juny contra el tràfic de drogues amb la Policia Nacional.
Agents de la Policia Local d'Amposta encaputxats col·laborant en l'operació del 28 de juny contra el tràfic de drogues amb la Policia Nacional. | ACN
Redacció
05 de juliol del 2017
Actualitzat a les 17:18h
L'operatiu contra el tràfic de drogues dut a terme el passat 28 de juny a diverses localitats del Montsià s'ha tancat amb 21 detinguts. Segons ha informat este dimecres la Guàrdia Civil, que ha donat tots els detalls de l'operació, es tracta de 17 homes i 4 dones, de nacionalitats espanyola, marroquina, colombiana i cubana. Se'ls acusa dels delictes de cultiu i elaboració de drogues, tràfic de drogues, pertinença a organització criminal, associació il·lícita, amenaces, trencament de condemna i defraudació de fluid elèctric, i seran posats a disposició del Jutjat d'Instrucció número 3 d'Amposta.

L'operatiu va ser coordinat per la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, en unió de les Policies Locals d'Amposta i de La Ràpita, i en col·laboració amb les policies locals de Mont-roig del Camp i de Alcanar, en el marc de l'operació "Guerra-Cristejo". Els cossos policials donen per desarticulada una organització criminal establerta a la comarca del Montsià especialitzada en la venda al detall de productes derivats del cànnabis, a través de dos associacions cannàbiques ubicades a Amposta i La Ràpita, així com altres substàncies estupefaents.

Les investigacions de la trama van començar a finals del 2016, quan va ser detectat un increment en la venda de marihuana a la província de Tarragona, així com la proliferació de plantacions tipus "indoor". La Guàrdia Civil havia rebut queixes veïnals respecte a una associació cannàbica situada a La Ràpita, que apuntaven que a l'interior d'esta associació se subministraven productes cannàbics a tot tipus de persones, fins i tot menors d'edat. Paral·lelament, la Policia Nacional havia iniciat investigacions al voltant de diversos domicilis d'Amposta, on pel que sembla es distribuïa marihuana a la menuda.

Fruit de l'evolució i l'anàlisi de les dos investigacions, es va descobrir que una persona d'origen marroquí subministrava diferents tipus de droga tant a associacions cannàbiques com a diversos punts de venda a la menuda a Amposta. Per este motiu, els responsables dels dos cossos policials van acordar establir un equip conjunt de treball, amb l'objectiu d'investigar l'activitat desenvolupada pel presumpte distribuïdor.

Després de diverses setmanes d'investigació i amb la col·laboració de les Policies Locals d'Amposta i La Ràpita es va poder acreditar que el principal investigat dirigia un complex entramat criminal assentat en diverses localitats de la província, dedicat al cultiu, elaboració, transport i distribució de derivats cannàbics, en les localitats esmentades.

Fruit de les investigacions realitzades pels dos cossos policials es va poder determinar que, si bé era este individu d'origen marroquí el que realitzava de forma directa la supervisió dels cultius, transports, i distribució de la droga, l'organització era liderada realment pel seu germà gran. Este segon individu era qui aportava tot el capital econòmic necessari per desenvolupar les activitats, emprant diversos "testaferros" per ocultar el seu patrimoni real, i al seu germà menor per ocultar-se de la resta de membres de l'organització.

L'operatiu ha permès intervenir 11.200 grams de marihuana, 4.000 grams de metilendioximetanfetamina MDMA "Èxtasi", 200 grams d'haixix, 1.200 plantes de marihuana de diverses plantacions, 1.600 € en efectiu, un vehicle, setze telèfons mòbils, bàscules de precisió, una màquina per comptar diners, set caixes d'substàncies anabolitzants, material de cultiu de marihuana com ventiladors, filtres, extractors, llavors, etc, un ordinador portàtil i una premsa hidràulica, entre altres aparells.