mobilitat

Activistes i polítics ebrencs viatgen amb Euromed per reclamar a Renfe que habilite el trajecte de l’Aldea a Castelló

Renfe no té habilitada la venda de bitllets per fer este trajecte des de les Terres de l'Ebre cap al País Valencià tot i que l'Euromed s'hi atura des del novembre passat

per ACN , L'Aldea, 7 de juny de 2017 a les 15:07 |
El revisor de l'Euromed comprovant la pujada dels passatgers de la protesta 'Volem pagar'. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Una dotzena d'activistes de la plataforma Trens Dignes i representants polítics de tots els partits, excepte el PP, han viatjat este dimecres al matí amb l'Euromed, des de l'estació central de les Terres de l'Ebre, a l'Aldea cap a Castelló. Renfe no té habilitada la venda de bitllets per fer este trajecte des de les Terres de l'Ebre cap al País Valencià tot i que l'Euromed s'hi atura des del novembre de l'any passat. Amb un bitllet del trajecte Tarragona-Castelló, els participants a la protesta han pujat al tren a l'Aldea amb l'objectiu de reclamar a Renfe que habilite el servei, amb els preus comercials pertinents, i que s'impose el "sentit comú" perquè els usuaris ebrencs puguen utilitzar un servei ferroviari que tenen a l'abast.

Una trentena de persones, entre activistes de la plataforma Trens Dignes i representants de tots els partits polítics (excepte del Partit Popular), s'han concentrat a l'andana de l'estació de l'Aldea, a quarts de nou del matí, per esperar el tren Euromed que arribava a les 09:32 hores des de Tarragona –però que ha arribat amb uns minuts de retard-. Tot i que tenien bitllet per viatjar des de Tarragona a Castelló (perquè Renfe no permet comprar bitllets per viatjar des de l'estació ebrenca al País Valencià, malgrat que el tren s'hi atura), una dotzena de passatgers han pujat al tren a l'Aldea. Eren activistes de Trens Dignes i també diversos diputats i altres representants d'institucions territorials i locals que els han acompanyat per dur a terme la protesta amb el lema 'Volem pagar', per exemplificar que actualment no es pot pagar el bitllet perquè no es pot viatjar.


Exigint "normalitat"
Com ha apuntat la portaveu de Trens Dignes, Montse Castellà, minuts abans de fer el viatge reivindicatiu, l'objectiu de l'acció no ha estat altra que reclamar "normalitat" i "sentit comú". "Només reclamem poder pagar el bitllet. No reclamem ni cap nova estació ni cap tracte tarifari diferent, si no que, després de 20 anys que l'Euromed ha estat passant de llarg, ara que s'hi atura, poguéssem pujar-hi per anar a totes les estacions on este tren viatja", ha apuntat Castellà.


La competència per habilitar la venda de bitllets per viatjar des de l'estació central de les Terres de l'Ebre cap al País Valencià amb Euromed és sobretot de Renfe a qui es fa la petició expressa perquè ho implante. Trens Dignes també ha "animat" a la Generalitat Valenciana i la Generalitat de Catalunya a pressionar perquè "l'estació de l'Aldea siga comercial a tots els efectes, de connexions i de freqüències" i que "els Països Catalans estiguen comunicats amb Euromed com pertoca".

Un viatge sense traves
Finalment, tot i pujar al tren en una estació no habilitada, el revisor no ha posat impediments als manifestants per accedir al vehicle ferroviari a l'Aldea i el viatge fins a Castelló s'ha desenvolupat sense incidències ni reclamacions. Els activistes i representants polítics han viatjat, acompanyats per dos agents de seguretat.

Cinc diputats del Parlament han participat l'acció. Sergi Saladié (CUP) ha recordat "el greuge especialment significatiu" que patix el tram ferroviari del sud de Catalunya i nord del País Valencià, on les infraestructures són "un coll d'ampolla" degut a la via única, i on, a més a més, hi ha "prestacions de serveis absurds" com el que s'ha reivindicat este dimecres amb "un acte de desobediència", en agafar el tren des d'una estació on no ho permet Renfe.

Tant el diputat de la CUP com també Ferran Civit, diputat de Junts pel Sí, han defensat que la solució per estes situacions "depriments" i impròpies del segle XXI, passa per aconseguir "plenes competències" per part del Govern. Civit ha lamentat que ara "l'última paraula" la tinga Renfe i Adif, que no aporta "solucions globals" i només opta per aplicar "pedaços". El diputat ha lamentat que les "solucions provisionals" puguen acabar convertides en "una tradició secular" i ha posat com exemple alguns horaris i serveis ferroviaris que es mantenen des de fa cent anys. "No volem que s'acabe eternitzant", ha apuntat Civit. També des de Junts Pel Sí, el diputat Carles Prats, ha lamentat que el conveni entre la Generalitat i Renfe no haja previst casuístiques com el fet de poder viatjar entre l'Aldea i el País Valencià. "El servei en una sola direcció no respon a les necessitat de la gent del territori", ha apuntat Prats.

Amb Trens Dignes també han viatjat amb l'Euromed el diputat de PSC, Carles Castillo, i el diputat de Ciutadans, Francisco Javier Domínguez. Castillo ha vist amb bons ulls aprofitar la situació perquè tots els grups parlamentaris impulsen una proposició conjunta per solucionar la situació, mentre que Domínguez ha lamentat que es trasllade "un problema administratiu i de falta de diàleg" als usuaris que no poden comprar un bitllet per anar d'una estació a una altra perquè són de comunitats autònomes diferents.
 

Representants de Trens Dignes amb els bitllets d'Euromed de Tarragona i Castelló, utilitzats per fer el viatge reivindicatiu des de l'estació de l'Aldea. Foto: ACN

 

Participació