Els centres educatius de la Ràpita seran pioners en desplegar un projecte contra l'assetjament escolar el curs vinent

A partir del curs vinent, els quatre centres educatius del municipi aplicaran un programa per combatre l’assetjament escolar

A l’institut Els Alfacs, ja han començat a preparar aquest projecte amb una formació específica adreçada al professorat d’ESO.
A l’institut Els Alfacs, ja han començat a preparar aquest projecte amb una formació específica adreçada al professorat d’ESO. | Cedida
Redacció
07 de juny del 2017
Actualitzat a les 16:50h
Fer que els alumnes passin d'espectadors a protagonistes. Aquesta és la clau que proposa el programa Tutoria Entre Iguals (TEI), una fórmula contra la violència i l'assetjament escolar nascuda en un institut de Barcelona i que ja s'aplica en més de 350 escoles i instituts de tota Espanya. La Ràpita aplicarà aquest programa de forma pionera a les Terres de l’Ebre a partir del curs vinent als quatre centres educatius del municipi (Institut Els Alfacs, escola Carles III, escola Horta Vella i col·legi Sagrada Família).

La clau és senzilla: els alumnes més grans es converteixen en 'tutors' d'altres més petits. Els de cinquè de primària, dels de tercer, i, a secundària, els de tercer de l'ESO, dels de primer.  I un factor important és actuar sobre petites accions quotidianes que se sap que són precursores de les agressions, com aïllar a algú o insultar-lo.

Segons el regidor d’Ensenyament de l’ajuntament de la Ràpita, Àlex Cervera, “l’objectiu és que tota la comunitat educativa s’impliqui en la consecució d’una escola inclusiva i no violenta. Es necessita una impliació completa i que ho aprovi el consell escolar i, per aquest motiu, em congratula que tots els centres educatius de la Ràpita hagin volgut sumar-s’hi perquè això ens permetrà treballar millor pels objectius del programa, ja que, tot i que els casos més greus d’assetjament escolar acostumen a donar-se al nivel de secundària, quan es comencen a coure és a primària”. 

A l’institut Els Alfacs, ja han començat a preparar aquest projecte amb una formació específica adreçada al professorat d’ESO. La resta de centres realitzaran la formació el proper mes de setembre, amb l’objectiu que el programa TEI comenci a implementar-se a l’inici del nou curs escolar. Tot i aquesta formació al professorat, el pes del programa recau en els alumnes. Entre els mateixos professors hi ha un coordinador, però s'encarrega, sobretot, de suggerir solucions i actuar en els casos més greus.