La Generalitat activa el Pla d’'Emergències per Sismes

Sofia Cabanes
03 d'octubre del 2013

La Generalitat ha decidit activar el pla d'emergències SISMICAT a partir d'aquest dijous a les nou del vespre, arran de la crisi sísmica que estan patint les Terres de l'Ebre i que ja s'ha fet sentit a bona part de Catalunya. La decisió arriba just després de la reunió que aquesta tarde ha mantingut el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, amb els alcaldes de la zona i el director de l'Institut Geològic de Catalunya (IGC), Antoni Roca, y el jefe de sismologia de l'IGC, Xavier Goula.

"Pecant per excés de cel, hem declarat el nivell d'alerta al pla SISMICAT. Per què si llegíssim en puritat allò que diu aquest pla encara no estaríem en llindar de declarar l'alerta preventivament, però ho fem per dotar-nos de cobertura suficient per afrontar qualsevol episodi", ha declarar el conseller Espadaler que en tot moment ha volgut deixar clar que "ni de molt lluny, estem en un episodi d'alerta, però això ens permetrà guanyar solidesa en intercanvi d'informació, entre institut geològic, protecció civil i les diferents autoritats locals", ha insistit.

Una de les conseqüències directes de l'activació d'aquest pla serà la creació d'un comitè tècnic de seguiment integrat per protecció civil, experts de l'institut geològic, cossos de seguretat, autoritats local i també empreses subministradores de serveis bàsics que es reunia amb periodicitat setmanal a la seu de la delegació d'Interior a Tortosa. L'activació del SISMICAT, segons Espadaler, també pretén "donar una resposta de serenor i de seguretat al neguit transmès per la població".

Aquest és el segon en la història cop que la Generalitat es veu obligada a activar el SISMICAT el primer cop va ser el 2004 a Queralbs (Ripollès).

D'altra banda, Espadaler ha fet un nou esforç aquest vespre per requerir a l'empresa que explota el magatzem de gas Castor, Escal UGS, "tota la informació" sobre l'episodi sísmic. "Reclamem de manera contundent, clara i explícita tota la informació sobre què han estat fent els gestors del projecte Castor cadascun dels dies i fins i tot cadascuna de les hores. És de crucial importància per tal de contrastar amb les dades de sismològiques de què disposem per poder fer l'anàlisi. Sense aquesta informació , que hem requerit de manera explícita a l'empresa i també al ministeri d'Indústria i Govern central estem mancats d'un element important, conpeixer les causes". Segons ha detallat el conseller, L'institut Geològic de Catalunya ha pogut detallar una "relació" entre els sismes i "la injecció i extracció de gas" fins al dia en què s'hauria aturat l'activitat a la planta, però no han pogut determinar a que es deuen els moviments més enllà del dia 26 de setembre.

El conseller ha afegit que el departament d'Interior "s'ha adreçat de manera epistolar a l'empresa i si cal s'utilitzaran altres vies més expeditives". "És intorelable que no és done infomació als Ajuntaments directament afectats. És cert que l'actuació de l'activitat industrial no té lloc en territori català, però no es menys cert que l'autoritat en matèria de protecció civil és nostra i per aquesta raó exigirem informació molt probablement per la via legal", ha afegit.

Un altre dels aspectes sobre els quals el conseller ha volgut donar tranquil•litat ha estat sobre el risc dels moviments sísmics sobre les centrals nuclears. "Les centrals nuclears estan dissenyades per a episodis molt i molt superiors als que vivim i per això no hi ha motius per a la preocupació des d'aquesta perspectiva", ha sentenciat.
També ha valorat la trobada l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, "ens sentim ben acompanyats per la Generalitat, en aquets sentit estem més tranquils". Montserrat, demà, juntament amb els alcaldes de les Terres del'Ebre afectats pel l'episodi sísmic ha estat convocat a la delegació del govern espanyol a Tarragona.