«Portem 10 anys demanant informes seriosos, abans de construir calia fer-los»

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia rep l'anunci del Ministeri amb «amarga satisfacció» | Els alcaldes d'Alcanar i La Ràpita reclamen el desmantellament ràpid i amb totes les garanties de seguretat | Xavier Pallarès es mostra satisfet per la confirmació que es reconegue la vinculació entre l'activitat a la planta i els terratrèmols

Redacció
03 de maig del 2017
Actualitzat a les 20:30h
Manifestació per exigir el desmantellament del Castor, l'octubre del 2013.
Manifestació per exigir el desmantellament del Castor, l'octubre del 2013. | Sílvia Berbís
"Amarga satisfacció". Així és com ha acollit la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia l'anunci del Govern espanyol sobre el futur del Castor. "Ens han quedat clares diverses qüestions, entre altres que ara reclamen estudis molt seriosos per saber què pot passar amb el desmantellament quan resulta que nosaltres ja fa deu anys que demanavem estos estudis molt seriosos per saber què podia passar amb la construcció del magatzem", ha afirmat el portaveu Evelio Montfort.

L'activista, contrari al projecte del magatzem submarí davant la costa del Delta, s'ha mostrat irònic respecte a les responsabilitats a les que apunta el Ministeri: "Ja hem vist que, segons ha dixat clar el ministre, Florentino no té cap culpa de res, ells no podien saber mai què passaria, però els terratrèmols van passar per allà", ha apuntat. "També hem sabut en veu del Ministerio que no es posarà més gas perquè hi ha perill de moviment de la falla Amposta ni es traurà el que hi ha dins dels pous", ha recordat.

Els plans de desmantellament del Govern, encara sense data, però, satisfan el moviment social, per bé que demanen "que no es queden en plans, sinó que s'actue tan aviat com siga possible". Monfort també ha reclamat que "els informes que cal fer, tal com ja deiem fa deu anys, ara per desmantellar, no els facen els mateixos que van fer estudis preliminars, i naturalment que no s'encarregue el desmantellament a ACS ni a cap de les seues filials, perquè això ja seria el colmo".

La Plataforma lamenta acceptar resignadament "que el cost del desmantellament face cap segurament als contribuents, nosaltres ho rebutgem, però molt ens temem que així serà, perquè ja ha dit el Ministeri que Florentino no té responsabilitat". Per la seua banda, seguirà lluitant a Europa per tal que els diners repercutits sobre la ciutadania per indemnitzar les empreses promotores del Castor siguen retornats, i també per defensar els drets dels ciutadans afectats pels terratrèmols i també pel projecte: "Cal recordar que hi ha gent a qui se li van afectar terrenys per passar la canonada, i ara això no té sentit, així que cal indemnitzar-los per l'afectació i pels danys i perjudicis durant tot este temps", ha conclòs.

"Esta infraestructura es va instal·lar en nocturnitat i traïdoria"

“Estem d’acord en que cal desmantellar les instal·lacions amb prudència, evitant els riscos i fent-ho en cura, però el que no volem és que es vagi dilatant esta qüestió, com s’han anat dilatant els informes que portem temps esperant”, ha afirmat l’alcalde d’Alcanar, Alfons Montserrat. El republicà ha recordat que anualment, el cost de mantindre la infraestructura és d’entorn a uns 17 milions d’euros: “Per valorar esta xifra, hem de tindre en compte que en els seus pressupostos generals l’Estat anuncia que invertix a les Terres de l’Ebre uns 20 milions d’euros, que a més a més després no acaba executant, de manera que li costa més mantindre el Castor cada any que invertir al nostre territori”, ha lamentat. Montserrat també ha apuntat que “restem pendents igualment a veure com es resol el tema de les indemnitzacions a l’empresa, a càrrec de l’erari públic, perquè esperem que es retrocedisca i no siguen els contribuents els que carreguen amb els costos, i també esperem veure a quina empresa se li encarregue el desmantellament, i confiem que no sigue la que tots pensem”, ha afegit.

Per la seua banda, l'alcalde de La Ràpita, Josep Caparrós, ha manifestat que des del municipi rapitenc es demana el "desmantellament immediat" i segur d'esta infraestructura que, segons lamenta, "es va instal·lar en nocturnitat i traïdoria, sense realitzar tots els informes previs necessaris per garantir la seguretat de la ciutadania". Caparrós ha exposat que hi ha acords de plenari que recolzen la necessitat de traure el més aviat possible esta infraestructura.

A més, l'alcalde rapitenc ha etzibat que ha quedat demostrat que els sismes que va patir el territori ebrenc són "la conseqüència de la injecció que s'estava efectuant a la plataforma Castor", i ha demanat que després de l'agressió que es va fer en aquells moments amb la instal·lació d'esta indústria, ara s'ha de desmantellar de "manera immediata" i tenint en compte que els costos de desmantellament "no poden anar a càrrec dels ciutadans".

"Evidentment, no pot ser que les empreses facen negoci, d'una banda amb la construcció, i de l'altra amb el desmantellament, i que este negoci l'hage de pagar la ciutadania", ha lamentat Caparrós. Per tant, el Ministeri "ha de ser conseqüent i demanar de manera legal les responsabilitats als promotors d'estes instal·lacions", ha conclòs.

"El MIT no ha fet més que confirmar el que la gent de les Terres de l’Ebre teníem clar"

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarès, ha rebut amb satisfacció la confirmació que es reconegue la vinculació entre l'activitat a la planta i els terratrèmols: "el MIT no ha fet més que confirmar el que la gent de les Terres de l'Ebre teníem clar des del primer moment. Aturats els treballs a la plataforma Castor es van aturar els moments sísmics, per tant, era una clara evidència, amb tot, estem satisfets que ho hagen corroborat estudis tot i haver-ho fet amb tres anys d'endarreriment".

No obstant això, Pallarés ha exigit al govern espanyol que "execute aviat el desmantellament" ja que “la situació d'hibernació no és viable".