El MIT presentarà al Govern este dimecres l'informe que decidirà el futur del Castor

El secretari d'Estat d'Energia compareixerà amb representants de l'Institut Tecnològic de Massachusetts i d'Enagás per presentar públicament les conclusions de l'estudi

EP
02 de maig del 2017
Actualitzat a les 8:14h
Plataforma marina del magatzem Castor.
Plataforma marina del magatzem Castor. | Cedida
L'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) presentarà este dimecres al Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital els resultats del seu informe sobre l'emmagatzematge subterrani de gas de Castor, les conclusions del qual determinaran el futur d'esta instal·lació.
 
L'emmagatzematge es troba des de 2015 en hibernació i gestionat per Enagás, que va assumir esta funció després del pagament d'una indemnització a la societat adjudicatària, Escal UGS. La seua activitat es troba detinguda des de 2013, quan es van detectar, durant la fase d'ompliment de gas matalàs, els moviments sísmics.
 
Els representants del MIT i de la Universitat de Harvard encarregats d'elaborar l'informe que els va sol·licitar el Govern faran lliurament del mateix al ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, este dimecres 3 de maig a les 10.00 hores.
 
Dues hores després del lliurament dels informes al despatx oficial del ministre, el secretari d'Estat d'Energia, Daniel Navia, compareixerà amb els representants del MIT i d'Enagás per presentar públicament les conclusions de l'estudi.
 
Este treball, que havia de ser entregat inicialment a finals de 2016, suposarà la base sobre la qual el Govern ha d'adoptar una decisió sobre el futur de la instal·lació.

Segons apunta eleconimista, s'espera que el Govern, a partir dels resultats de l'informe, encarregue a Enagás el desmantellament de la plataforma. El cost pot ser superior als 300 milions d'euros, que vindrien a sumar-se als més de 1.400 milions que ja ha hagut de pagar a ACS i Escal per esta obra fallida.
 
Al maig de 2014, l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) va presentar els resultats del seu informe sobre Castor, en què considera que la sismicitat al voltant de la plataforma és en part d'origen natural, si bé resulta "raonable" considerar que va estar relacionada amb les operacions d'injecció de gas matalàs realitzades al setembre de 2013 a la instal·lació.
 
L'IGME també va concloure que la primera part de la seqüència sísmica va ser de tipus "induïda" i la seua magnitud va resultar "relativament petita", el que seria "habitual" en moltes operacions similars. Així mateix, va ser sincrònica, el que vol dir que es va produir al mateix temps que les injeccions de gas.
 
Este informe va ser el tercer dels realitzats per l'institut nacional. El primer va ser el 2007, a sol·licitud de la Direcció general de Política Energètica i Mines del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, relatiu a qüestions generals del projecte d'emmagatzematge. Va ser emès abans de l'autorització de construcció del magatzem i en ell no es feia referència a la possible sismicitat induïda.
 
El segon informe es va emetre el 20 de desembre de 2013, després dels terratrèmols i en resposta a un requeriment de la Direcció general de Política Energètica (Ministeri d'indústria, Energia i Turisme, MINETUR) sobre les causes de la sismicitat esdevinguda en mesos anteriors a l'entorn del magatzem Castor.