Oficines de La Caixa apareixen encartellades contra la privatització de la sanitat pública

La CUP enganxa cartells a les oficines de La Caixa a Deltebre, Tortosa i Ulldecona per mostrar el seu rebuig a l'avantprojecte de llei que permetrà l'activitat privada als centres sanitaris públics

Així ha aparegut este matí l'oficina de La Caixa de Deltebre.
Així ha aparegut este matí l'oficina de La Caixa de Deltebre. | Cedida
Redacció
21 d'abril del 2017
Actualitzat a les 10:55h
Les Oficines de la Caixa de Deltebre, Ulldecona i Tortosa han aparegut este matí amb cartells enganxats en contra de la privatització de la sanitat pública. Es tracta d'una acció simbòlica de la CUP, que denuncia la proposta d'avantprojecte de llei que pretén tirar endavant el conseller Toni Comín, que mitjançant el qual es permetrà l'activitat privada als centres sanitaris públics.

El banc "La Caixa", segons denuncia la CUP, seria la principal beneficiada d'este avantprojecte, "ja que li permetria ampliar la seua activitat a tots els municipis de Catalunya, on hi ha centres sanitaris propietat de la Generalitat". La formació de l'esquerra independentista subratlla que "La Caixa" és la propietària de l'antiga mútua Adeslas, ara coneguda com a Segurcaixa i integrada dins el Gurpo Mutua Madrileña, la qual acumula el 28,5% de la quota de mercat de les assegurances mèdiques d'arreu de l'Estat. L'any 2016 aquesta empresa va obtenir uns beneficis de 191 milions d'euros i una cartera de clients de 6 milions de persones, "que opten per contractar una assegurança privada, a mesura que la sanitat pública cada cop va degradant-se més, a causa de les retallades pressupostàries".

La regidora de la CUP a Tarragona i membre del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de la mateixa ciutat, Laia Estrada, afirma que la formació de l'esquerra independentista porta anys denunciant els efectes perversos de l'activitat privada en centres sanitaris públics concertats, "que provoquen la creació d'un sistema sanitari de caràcter classista, en que la ciutadania rep un tracte diferents en funció de si és usuària del CATSalut o client d'una mútua".

Estrada posa com a exemple, la triple llista d'espera dels centres sanitaris públics que implica, que una usuària del CATSalut hagi d'esperar-se mesos per una operació, mentre que una client d'una mútua o una persona que paga l'operació de la seva butxaca, "la rep en qüestió de setmanes, quan l'edifici, la maquinària i les treballadores són exactament les mateixes".

La diputada de la CUP-CC al Parlament, Eulàlia Reguant, va explicar este dijous que l'avantprojecte de llei del conseller Comín, implicaria que aquest "sistema classista" s'ampliés al conjunt de la xarxa del sistema sanitari públic català, ja que ara mateix, la llei només permet que es pugui fer en els centres concertats encara que estos també siguen públics.

Davant l'anunci de tramitar l'avantprojecte de llei, la CUP es planteja aturar-lo de nou com ja va succeir en la darrera legislatura al Parlament i anuncia que incrementarà la lluita al carrer i als centres sanitaris, per conscienciar a la ciutadania de les "greus conseqüències" que comportaria aprovar esta iniciativa legislativa.