L'ex alcalde de L'Ametlla de Mar hauria cobrat 26.000 euros d'Efial en 5 anys, segons el sumari

El diari El País revela detalls de les investigacions que afecten l'Ajuntament calero i també el de Tortosa

Redacció
12 d'abril del 2017
Actualitzat a les 17:54h
Informació publicada pel País on s'observa l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, reunit amb directius d'Efial en un restaurant de Barcelona.
Informació publicada pel País on s'observa l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, reunit amb directius d'Efial en un restaurant de Barcelona. | Cedida
El diari El País trau a la llum este dimecres noves dades del sumari del cas Térmyca, que investiga la trama de corrupció presumptament orquestrada per la consultora Efial amb la connivència d’una sèrie de consistoris catalans i madrilenys. El rotatiu aporta noves dades extretes del sumari en referència a les investigacions que afecten ajuntaments ebrencs, concretament els de L’Ametlla de Mar i Tortosa.

Pel que fa al primer, revela que exalcalde convergent de L’Ametlla de Mar, Andreu Martí hauria rebut diners a canvi de dixar que Efial s’enriquís a càrrec de les arques municipals. La consultora, segons la informació d’El País, li hauria pagat a Martí 26.000 euros entre els anys 2009 i 2011 per unes suposades “vendes”. A més a més, el sumari del cas constata que Martí també hauria rebut pagaments d’un constructor implicat en el cas 3%, Josep Manuel Bassols, per l'adjudicació d'uns accessos a una comissaria dels Mossos d'Esquadra.

Cal recordar que Andreu Martí va ser detingut i va poder eludir la presó provisional amb el pagament d’una fiança de 600.000 euros. En el marc de la mateixa investigació, el jutge també va ordenar el bloqueig de 2,3 MEUR d’un compte d’Andorra a nom de Martí en el que es va detectar un ingrés de 800.000 euros procedent de dos societats panamenyes que també eren de l’exalcalde.

Pel que fa a l’Ajuntament de Tortosa, la investigació apuntaria que hauria intercedit per “beneficiar” presumptament l’empresa Acsa-Sorigué a través de l’Entitat Pública Empresarial Local GUMTSA. Els investigadors van trobar en el registre que van fer en esta societat “una elevada facturació” d’Efial. En les conversacions telefòniques del sumari directius d’Efial i Acsa parlen sobre la manera d’obtindre  finançament per a la construcció de les noves piscines de Tortosa. També explica que l’abril del 2015 els directius d’Efial es van reunir en un restaurant de Barcelona amb l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, tal com consta en la foto que publica El País.

L’Ajuntament de Tortosa ja ha reaccionat a la informació i en una nota de premsa recorda que la GUMTSA va ser creada fa 16 anys i que l’equip d’Antoni Martos, gerent d’Efial i investigat en el cas, va ser contractat “per prestar els seus serveis d’assessorament a l’Ajuntament per un equip de govern de diferent color polític a l’actual”.

Pel que fa al finançament de la nova piscina municipal, el consustori subratlla que “com sempre es fa amb el finançament d’inversions municipals amb recursos aliens, s’efectua amb un procediment de contractació de préstecs on es convida exclusivament a entitats financeres del país, i més concretament a les que disposen d’oficina al municipi”. Este procediment es va iniciar amb data 6 de maig de 2016 i correspon a l’expedient “que també va recollir i disposa la Guàrdia Civil”.

En total, la consultora Efial hauria aconseguit “infiltrar-se” en una vintena de consistoris catalans i madrilenys i crear “ajuntaments paral·lels” amb la finalitat d’“eludir els controls administratius” en adjudicacions de caire urbanístic.

El cas Térmyca investiga delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, malversació de fons públics, prevaricació, suborn, tràfic d'influències, alteració de preus de concursos i subhastes públiques, frau a les administracions i infidelitat en la custòdia de documents.