Amposta oferirà els primers estudis professionals de teatre i circ de les Terres de l'Ebre

L'Escola de Teatre i Circ d'Amposta impartirà tres cursos anuals, que també inclouran pràctiques, a partir de la tardor d'enguany

El director de l'ETcA, Jordi Príncep, conversa amb l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, en presència de la regidora de Cultura, Inés Martí.
El director de l'ETcA, Jordi Príncep, conversa amb l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, en presència de la regidora de Cultura, Inés Martí. | ACN
ACN
05 d'abril del 2017
Actualitzat a les 17:13h
L'Escola de Teatre i Circ d'Amposta (ETcA) posarà en marxa la primera oferta d'estudis professionals de teatre i circ de les Terres de l'Ebre a partir d'este pròxim curs 2017-2018. Seran un total de 1.200 hores lectives, repartides en tres cursos anuals, que inclouran formació en interpretació, veu, personatges, pràctiques escèniques o història del teatre a càrrec de professors reconeguts en el sector. Els estudiants hauran de tenir més de 17 anys i superar una prova d'accés. El desplegament d'estos estudis vol convertir-se en un referent en la matèria no només al territori, on fins estos moments no s'impartien estos continguts, sinó que aspira també a atreure alumnes de la resta de Catalunya, el País Valencià i l'Aragó. A la llarga, la voluntat de l'ETcA i de l'Ajuntament d'Amposta és convertir estos estudis professionals en una oferta d'ensenyament reglat com a cicles formatius.

Segons ha explicat el director de l'ETcA, Jordi Príncep, els estudis estan avalats per l'Associació Catalana d'Escoles de Teatre (ACET) així com per l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (ADDPC), que al seu torn treballen conjuntament amb el CONCA, l'Institut del Teatre i la Universitat de Barcelona "entitats que des de fa més de tres dècades treballen per la formulació dels ensenyaments artístics, escènics i teatrals". "Ens emmarquem dins del Pla de Desplegament Integral del Circ i del Teatre. És una aposta més per oferir estos estudis a la gent del territori i de fora", ha subratllat.

Segons apunta, només nou de les 19 escoles vinculades a l'ACET oferixen actualment estudis professionals. "Omplim un buit. Estos estudis no els hem tingut històricament. Molts dels que han volgut estudiar havien de marxar de les Terres de l'Ebre", ha afegit. La més pròxima, actualment, es troba a Lleida. A més, considera que la ubicació en una zona de cruïlla és "idònia" per poder captar també alumnes de la resta de Catalunya, del País Valencià i l'Aragó.

Els cursos estaran formats de 1.200 hores repartits en tres anys

Els estudis s'han programat al llarg de tres cursos per facilitar l'assistència als alumnes, partint del fet que bona part dels quals les compaginaran amb altres estudis o activitats laborals. En total seran 1.200 hores: 345 el primer curs, 436 el segon i 478 el tercer. Les matèries que s'impartiran van des de la interpretació, cos, veu, pràctica escènica, màscara, personatge, oralitat i comunicació, laboratori de creació i gèneres o història bàsica del teatre.

També s'efectuaran pràctiques escèniques en diferents equipaments i espais, així com muntatge i producció del propi projecte que hauran d'elaborar els alumnes. Príncep ha precisat que les classes les impartirà un professorat "variat" i amb "nivell", que ja han impartit formació a l'ETcA, entre els quals premis nacionals de cultura o professionals del circ, com Pepa Plana, Merche Ochoa, Salima Peipo o Cristian Fernández, entre d'altres, molts dels quals al capdavant de projectes escènics i formatius al país o a l'estranger, i que han d'aportar la seua pedagogia i experiència pràctica a les matèries.

Els responsables del centre preveuen obrir la preinscripció este pròxim mes de juliol i el període de matriculació durant el setembre. Els alumnes, que hauran de ser majors de 17 anys, hauran de superar una prova d'accés. Les classes s'impartiran a la seu de l'ETcA, a la Unió Filharmònica d'Amposta. Un cop superats els tres cursos, els estudiants rebran un títol emès per l'ACET. A mig i llarg termini però, la voluntat del centre i de l'Ajuntament d'Amposta és convertir estos ensenyaments professionals en formació reglada, sota la forma de cicles formatius —2.000 hores en dos cursos i que, actualment, només impartixen 4 centres de l'ACET a Catalunya—. Segons Príncep, esta voluntat de "caminar cap a la reglamentació" dels estudis va en la direcció de "dignificar el sector". Un àmbit "competitiu" i també globalitzat que, assegura, demanda professionals ben formats i avaluats, amb futur en sectors com el comerç, el turisme o la comunicació empresarial.

L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, ha reiterat el suport del consistori per aconseguir este objectiu i ha lloat la tasca de l'ETcA, en funcionament a la ciutat des de 2013. "Els estudis professionals no són la culminació encara de res. Queda un camí important a recórrer en matèria de teatre i circ. La voluntat és treballar per fer estudis reglats de teatre i circ. Estem en converses. De la mateixa manera que tenim estudis professionals, estic convençut que acabarem tenint-ne de reglats. La prova que existix talent i voluntat de treball de la gent del territori, de veure com una sortida professional el teatre, ha fet que esta necessita aflore", ha argumentat l'alcalde, tot ratificant l'aposta del consistori, "des de temps passats", per impulsar els estudis en arts escèniques i circ.