El ple de Tortosa aprova canviar el nom de la plaça Joaquín Bau

Tots els grups a excepció del PP donen suport a la moció de la CUP, que també demanava retirar-li el títol de Fill Predilecte i la medalla d'Or de la Ciutat

Imatge del monòlit dedicat a Joaquín Bau a la plaça que du el nom del polític tortosí.
Imatge del monòlit dedicat a Joaquín Bau a la plaça que du el nom del polític tortosí. | Sílvia Berbís
Redacció
03 d'abril del 2017
Actualitzat el 04 d'abril a les 20:21h
El ple de l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat avui canviar el nom de la plaça Joaquím Bau, així com retirar-li a este polític tortosí el títol de Fill Predilecte de la Ciutat i la medalla d’Or. Així ho demanava la moció que ha presentat la CUP, i que ha estat aprovada amb els vots del PdeCAT, ERC, Movem Tortosa i el PSC. L’única oposició ha estat la del regidor del PP Xavier Dalmau, que ha defensat que Bau va ser un bon alcalde per a la ciutat i que no s’ha d’esborrar la història dels carrers.
 
 Bau, alcalde de Tortosa entre el 1925 i el 1930, durant la dictadura de Primo de Rivera, va tindre un càrrec públic en els anys de la Guerra Civil espanyola i la darrera etapa del franquisme. La CUP va defensar el canvi de nom de la plaça, sense incloure una proposta alternativa a la moció per tal de sumar més suports, exposant que independentment de la catalogació dels elements franquistes de la ciutat exigida per la sentència del jutjat contenciós de Tarragona, “el nom de Joaquin Bau ha de desaparèixer de l’espai públic tortosí i estatal”. Segons la formació, no s’entén “com una persona que va col·laborar activament amb dos dictadures, a més a més ocupant càrrecs públics, i que va col·laborar en un cop d’estat contra una democràcia, pot encara tindre el nom d’una plaça pública”. La moció, però, no qüestionava el nom de l’institut que duu el nom de Joaquim Bau.