Els casos d'abusos sexuals a les Terres de l'Ebre augmenten més d'un 150% durant el 2016

Els robatoris amb violència també pugen i arriben als 79 casos | Per contra, els fets delictius en el món rural es consoliden a la baixa | Els maltractaments en l'àmbit de la llar també han disminuït, mentre que els casos de violència física o psíquica habitual augmenten un 50% | També han pujat les coaccions, les amenaces, les lesions i les agressions sexuals

Redacció
16 de març del 2017
Actualitzat a les 14:18h
Presentació del balanç de seguretat de la Regió Policial Terres de l'Ebre.
Presentació del balanç de seguretat de la Regió Policial Terres de l'Ebre. | Mossos d'Esquadra
La Regió Policial Terres de l'Ebre ha registrat durant l'any 2016 un augment significatiu dels casos d'abusos sexuals que es van incrementar en un 155,56%, i seguixen la tendència mostrada a tot el territori català. L'increment d'estos casos pot estar relacionat amb una major conscienciació de la societat en denunciar este tipus de delictes, segons han informat els Mossos d'Esquadra en un comunicat.

Pel contrari, hi van haver un total de 1.363 fets contra les persones durant l'any 2016, el que suposa un reducció d'un 8,09% respecte l'any anterior. En este apartat cal destacar que els homicidis-assassinats a la Regió Policial Terres de l'Ebre es mantenen sense cap cas per segon any consecutiu.

Els maltractaments en l'àmbit de la llar han disminuït un 11%, i passen de 198 fets coneguts l'any 2015 als 176 de l'any 2016, mentre que els casos de violència física o psíquica habitual en l'àmbit de la llar augmenten un 50%, de 14 a 21. La Regió Policial Terres de l'Ebre també disminuix un 5,62% en mesures de protecció en vigor respecte l'any anterior.

Així mateix, van pujar les coaccions un 42,11%, les amenaces un 2,12%, les lesions un 7,51% i les agressions sexuals, que van experimentar un lleuger repunt i van passar de 6 fets l'any 2015 a 7 fets el 2016.

Els fets delictius es reduixen un 4,52%
A la Regió Policial Terres de l'Ebre s'han comptabilitzat un total de 7.324 fets penals durant l'any 2016, el que suposa un descens del 4,52% respecte el 2015. En el període transcorregut des de l'any 2012 s'observa una reducció acumulada dels fets penals d'un 26,8%. En relació a la taxa de fets penals per mil habitants, esta regió policial presenta una taxa de 40,05 fets, que representa 22,4 punts per sota de la mitjana de Catalunya.

Pel que fa a la distribució dels fets penals a la demarcació de Tarragona, del total dels 7.324 fets coneguts, un 78% corresponen a delictes contra el patrimoni, un 19% a delictes contra les persones i un 4% a altres fets. En estes tres tipologies es produix una reducció respecte l'any anterior: els delictes contra el patrimoni disminuixen un 2,72%, els delictes contra les persones un 8,09% i la resta de fets un 19,54%.

Esta disminució dels fets penals també ha comportat un descens de les detencions que durant el 2016 es van reduir un 28,28%. També han disminuït el número de persones denunciades en un 5,77% i els investigats —abans imputats— decreixen un 8,36%.

La coordinació i col·laboració de la Policia de Catalunya ha esdevingut clau en la consecució d'estos resultats, així doncs les diferents Policies Locals de la demarcació de les Terres de l'Ebre han conegut al llarg del 2015 un 20,1% dels fets delictius.

Reducció del 2,72% dels fets contra el patrimoni
Els fets contra el patrimoni a les Terres de l’Ebre mantenen la tendència a la baixa dels darrers anys i disminuixen un 2,72% respecte el 2015 passant de 5.840 als 5.681 fets registrats l'any 2016. El robatori amb força ocupa el 28% del total dels fets contra el patrimoni i la seua reducció ha estat d'un 7,41%. Dintre d'este tipus destaca la modalitat de robatori amb força a domicili on s'ha produït una baixada d'un 10,85%.

Així, les accions policials dutes a terme a través del POE Habitatge han obtingut un resultat satisfactori. Cal destacar que durant l'any 2016 es van dedicar més de 34.000 hores al patrullatge preventiu en este àmbit, principalment en forma de controls de pas en els accessos als municipis i urbanitzacions. Pel que fa als furts, que representen un 34% del total de fets contra el patrimoni, experimenten una caiguda d'un 6,59%.

Per contra, els delictes d'estafa han experimentat un augment del 14,69%, continuant així la tendència registrada des de l'any 2014 i directament relacionada amb l'ús fraudulent de targetes de crèdit i transaccions per internet.

Els robatoris amb violència i/o intimidació també pugen un 11,27% passant dels 71 casos registrats l'any 2015 als 79 de l'any 2016. Dintre d'este grup cal destacar l'apartat de fets ocorreguts en domicilis que augmenten d'1 a 9 casos.

Els fets delictius en el món rural es consoliden a la baixa
Un dels eixos principals de treball del cos de Mossos d'Esquadra des del seu desplegament a les Terres de l'Ebre ha estat la lluita contra la delinqüència en l'àmbit rural. L'aplicació del Programa Operatiu Específic (POE) del Món Rural ha suposat, entre altres accions, una major transferència bidireccional d'informació amb tots els col·lectius i persones relacionades amb l'àmbit rural, cosa que ha estat molt important pel que fa a la prevenció dels fets delictius.

Fruit de tot este treball, a les Terres de l'Ebre durant l'any 2016 el nombre de fets delictius registrats ha estat un 11% inferior respecte del 2015 , i un 51% menor en relació als fets de l'any 2012, és a dir, en els cinc últims anys els fets s'han reduït gairebé a la meitat. Esta tendència a la baixa ha estat constant en les quatre comarques: Baix Ebre, Montsià, Ribera d'Ebre i Terra Alta.

Les propietats afectades per estos tipus de fets solen ser masies, segones residències, magatzems rurals i explotacions agràries ubicades, pel general, fora de les poblacions, de fàcil accés i amb poques o nul·les mesures de seguretat.

Els autors són delinqüents oportunistes i poc especialitzats que accedixen a les propietats mitjançant el forçament de portes o finestres, i que sostreuen preferiblement materials fèrrics o eines metàl·liques, cablejat, motocultors, altra maquinaria auxiliar, bateries, plaques elèctriques o generadors.