Les Festes Majors d'Amposta, les del Poblenou i les del Grau, al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya

La memòria presentada davant del departament Cultura per a la inclusió d'estes tres festes dins el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya ha estat elaborat pel Museu Terres de l'Ebre i l'Ajuntament d'Amposta

Exterior de la plaça de bous d'Amposta.
Exterior de la plaça de bous d'Amposta. | Sofia Cabanes
Redacció
07 de març del 2017
Actualitzat a les 11:20h
Les Festes Majors d'Amposta, les Festes del Poblenou del Delta i les Festes del Carme del barri del Grau formen ja part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Així ho ha comunicat la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El regidor de Mitjans de Comunicació i Festes, Ramon Bel, s'ha mostrat "molt satisfet" amb esta notícia, tot assenyalant que "és un reconeixement a tres festes molt importants del municipi".

La memòria presentada davant del departament Cultura per a la inclusió d'estes tres festes dins el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya ha estat elaborat pel Museu Terres de l'Ebre i l'Ajuntament d'Amposta. Les Festes Majors d'Amposta actualment se celebren entorn de la Mare de Déu d'Agost, el 15 d'agost, malgrat que antigament es dedicaven a Santa Susanna. Els principals elements festius són el repartiment del panoli, els gegants d'Amposta, les bandes de música, les jotes improvisades i els actes taurins en les seves diferents modalitats.

Quant a les Festes del Poblenou, cal destacar que habitualment se celebren de dimecres a diumenge i que cadascun dels dies de festes s'anomena segons les seues principals activitats, com per exemple Dia del bou embolat, Dia del pregó, Dia de la cultura, Dia de les pubilles, Dia de l'estofat, Dia de la Gent Gran o Dia del Poble. Quant als elements tradicionals, en destaquen els bous (en les diferents modalitats).

Finalment, les Festes del Carme del Barri del Grau també s'han inclòs dins el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. D'estes en destaca que són en honor a la Mare de Déu del Carme. Són unes de les festes de barri amb més tradició de tot Amposta, tot i que no es coneix la data exacta de la seua primera celebració. Els elements tradicionals són el repartiment de panoli, la missa solemne i processó en honor a la Mare de Déu del Carme, els concerts i cercaviles de les bandes de música i el bou capllaçat que es va recuperar l'any 2004.